sałatka z grilowaną papryką, kurczakiem i kiełbasą chorizo
Ciągle słyszę że jestem kosmitką 🙂 Jestem wariatem ale tym razem chodzi o wysokie temperatury które wcale mi nie przeszkadzają 🙂 Mój pies zipie, schładza się przy wiatraku, ludzie narzekają że za gorąco…choć nie dane mi było wyjechać za miasto chociażby nad wodę nie zamierzam narzekać- jest lato ma być gorąco! Jasne, że lepiej się pocić na plaży w Hiszpanii niż w warszawskim metrze, ale moje zamiłowanie do ciepła pozwala mi znosić upały w mieście z godnością 🙂 Na pewno nie lubicie stać przy kuchni i dodatkowo się docieplać żarem ognia- ja też nie, dlatego wybieram lekkie, zdrowe potrawy, najchętniej grilowane lub w wersji na surowo. Sałatka spełnia moje oczekiwania w 100 % 😉
Czy ja Wam już polecałam grill elektryczny?:) 100 razy 😛 Ja swój muszę wymienić, na większy i z wyjmowaną nakładką- tak często go używam, ze od szorowania gąbką zdarło się trochę teflonu. Jak na grill za 50 zł długo mi posłużył, kupiłam mały, tani model a teraz wiem, że warto zainwestować w większą bestie 😉
Składniki:
– 3 małe, różnokolorowe papryki
– pierś z kurczaka
– 10 g kiełbasy chorizo
– połówka główki sałaty lodowej
– 1 łyżka miodu
– 3 łyżki sosu sojowego
– 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
– 3 łyżki śmietany 18 %
– 2 łyżki posiekanego koperku
– sól
– pieprz
Kurczaka myjemy, kroimy w mniejsze kawałki i wkładamy do marynaty składającej się z sosu sojowego i miodu. Odstawiamy na 30 minut.
W tym czasie myjemy i kroimy papryki w podłużne, spore kawałki. Grilujemy na grillu, na patelni grillowej lub w piekarniku. Odkładamy do ostudzenia.
To samo czynimy z kurczakiem i chorizo. Aby zgrilować kurczaka potrzebujemy około 5 minut, chorizo wystarczy trzymać 30 sekund aby tłuszcz z kiełbasy się lekko wytopił.
Robimy sos z jogurtu, śmietany, koperku,doprawiamy solą i pieprzem.
Sałatę myjemy i kroimy, układamy na niej kurczaka, paprykę i kiełbasę chorizo. Polewamy sosem bezpośrednio przez podaniem.