sałatka z wędzonym kurczakiem i mango
Na początek tygodnia coś lekkiego, bo reszta tygodnia zapowiada się konkretnie mięsnie 🙂 Dawno nie kupowałam kurczaka wędzonego, kiedyś często towarzyszył mi w sałatkach z dodatkiem kukurydzy, ananasa i majonezu. Majonez nie jest najlepszym dodatkiem do sałatki przy diecie lekkostrawnej, jest dobry ale od jakiego czasu preferuje sałaty z dodatkiem owoców i do tego lekkie sosy.
Składniki:
– wędzone podudzie z kurczaka
– 1 mango
– opakowanie mixu sałat, ewentualnie rukola albo roszponka
– 5 łyżek pestek dyni
sos:
– 5 łyżek oliwy ( najlepsze są smakowe- z pestek dyni, orzechów czy winogron, ja nabyłam w Lidlu olej pistacjowy i nie zawaham się go użyć 🙂
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżka miodu
– sól, pieprz grubo mielony
Oddzielamy mięso kurczaka od kości i kroimy na kawałki. Sałatę wsypujemy do miski, układamy na niej kurczaka. Mango obieramy ze skóry obieraczką do warzyw i kroimy w paseczki.Można tez pokroić mango w kostkę. Składniki sosu mieszamy ze sobą i polewamy nim sałatkę tuż przed podaniem.
Pestki dyni prażymy na suchej patelni, posypujemy nimi sałatkę.