sałatka ze świeżym szpinakiem i balsamicznymi pieczarkami
Szukałam pomysłu na fajną, szybką, lekką i oryginalną sałatkę 🙂 Plan zrealizowany- sałatka jest przepyszna.Sama jej nie wymyśliłam a znalazłam na innym blogu.Od paru lat w domu miałam sporą butlę oryginalnego octu balsamicznego z Włoch,ale go nie używałam. Chciałam go wyrzucić, ale okazało się, że ocet balsamiczny nie ma terminu ważności – jest to produkt bezterminowy. Tym bardziej się ucieszyłam, bo na pewno tą sałatkę będę robić często.Jeśli nie lubicie szpinaku to tym bardziej zróbcie tą sałatkę- świeży szpinak jest bardzo delikatny w smaku a w połączeniu z tak wyrazistymi pieczarkami jest idealny 🙂
przepis z bloga: http://www.ekoquchnia.pl/2013/12/salatka-ze-szpinaku-i-balsamicznych-pieczarek/
Składniki:
- 4-5 sztuk średnich pieczarek
- garść świeżego szpinaku( u mnie zwykły, może być baby)
- 3 łyżki pestek słonecznika
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól
- pieprz
sos:
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
Pieczarki myjemy i kroimy w talarki, podsmażamy na oleju na sporym ogniu 2-3 minuty, potem wlewamy ocet balsamiczny i smażymy około minuty aż ocet wyparuje.Solimy i posypujemy pieprzem.
Szpinak myjemy, osuszamy i układamy na talerzu. układamy na nim pieczarki.
Pestki podprażamy na suchej patelni i posypujemy nimi pieczarki. Przed samym podaniem polewamy sosem.