schab pieczony z puree z zielonego groszku

8

 

Co by tu zjeść mięsnego, niekurczakowego a w miarę lekkostrawnego?:) Tradycyjnego schabowego nie jem, ale chętnie zrobię pieczony schab, bez tłuszczu i panierek. Soczyste i rozpadające się mięsko to zasługa pieczenia schabu w  naczyniu żaroodpornym. Wystarczą przyprawy a mięso dusi się we własnym sosie. Do tego puree z zielonego groszku i pyszny, dietetyczny obiad gotowy.

Zielony groszek – zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Możemy w nim znaleźć witaminy A, C, E, K, B1, B2, B3, B6 i kwas foliowy. Ponadto groszek dostarczy nam minerałów takich jak wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód, błonnik pokarmowy czy potas. Jest dobrym źródłem błonnika, przez co ułatwia trawienie.Zawiera mało tłuszczu, ale dużo wszystkich innych, cennych dla szczupłej sylwetki składników odżywczych, czyli białka, błonnika i mikroelementów. Jedna szklanka zielonego groszku ma niewiele ponad 100 kalorii.

 

Składniki:

– 5 plastrów schabu

–  1 łyżka majeranku

– 1 łyżeczka oliwy

– sól

– pieprz czerwony ziarnisty

puree:

– opakowanie groszku mrożonego 400 g

– 5 listków mięty

– 1 łyżka masła

– sól, pieprz

– ząbek czosnku

 

Schab myje, osuszam i układam w naczyniu żaroodpornym, polewam oliwą, posypuje majerankiem i solą, mieszam ręką aby przyprawy oblepiły mięso. Przykrywam pokrywką naczynie i wkładam do piekarnika na 1 h nastawionym na 190 stopni.

4

5

Groszek gotuje w osolonej wodzie około 10 minut. Odcedzam, dodaje czosnek w całości, masło, mięte, sól i pieprz- blenderem traktuje groszek, aby stworzyć jednolite puree.

1

2

3

Czerwony pieprz lekko rozgniatam w moździerzu.

Układam rukolę, kładę schab, posypuje mięso świeżo tłuczonym pieprzem, podaje z puree ( ja włożyłam puree do rękawa cukierniczego).

Rada: dla osób które nie muszą jeść lekkostrawnie proponuje dodać do naczynia ze schabem cebulkę pokrojoną w ćwiartki. Sosik powstały z pieczenia można też zagęścić mąką i śmietaną, dodać można trochę chrzanu i pełnowartościowy obiad będzie do zjedzenia dla wszystkich 🙂

9

7

10