schabowy z kością w sosie musztardowym z pietruszką

7

Mięso z kością jest bardziej soczyste i pełne smaku, dlatego zdecydowałam się kupić mięso w takiej formie 🙂 Czerwonego mięsa nie jadam zbyt często, szczególnie schabu, ale myślą jestem z Kolegami, którzy czekają na przepisy z prawdziwym mięsem ( jakby mięso ryby nie było prawdziwe 😛 ). Sos musztardowy jest dość wyrazisty i ostrawy więc podam schab z puree z batatów które jest łagodne i słodkawe.

Kotlet z kością kupiłam za 2,50 zł/szt. Musztardę kupiłam smakową, gdyż wszystko co nowe musi być wypróbowane 🙂 Moja musztarda jest francuska z pieczonym czosnkiem i pietruszką, kupiona w Auchan za jedyne 4 zł. Oczywiście znakomita będzie też musztarda dijon.

 

Składniki:

–  3 kotlety schabowe z kością

– 3 cebule szalotki albo 1 średnia biała cebula

– pół szklanki bulionu

– 2 łyżeczki musztardy

– 3 łyżki śmietany 12 %

– pieprz

– sól

– natka pietruszki

– 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego

Kotlety myjemy, osuszamy i podsmażamy na patelni z olejem po 4 minuty z każdej strony ( oczywiście kotlet kotletowi nierówny więc trzeba sprawdzać czy mięso nie jest surowe). Przekładamy kotlety na talerz i przykrywamy pokrywką z patelni. Na tą samą patelnie wrzucamy pokrojone w kostkę szalotki i łyżką drewnianą zeskrobujemy cały smak powstały w wyniku smażenia mięsa, wlewamy bulion, 2 minuty gotujemy, dodajemy śmietanę i podgrzewamy cały czas mieszając aż sos lekko zgęstnieje. zdejmujemy z ognia i dodajemy musztardę, przyprawy i natkę pietruszki. Wkładamy kotlety do sosu.

Schab podaje z puree, które robiłam już wcześniej : http://spiekłarodem.pl/poledwiczka-wieprzowa-w-miodzie-i-puree-z-batatow/ i z karmelizowanymi pieczarkami.

 1

2

3

4

 

 

5

6

9

8