semifreddo z czereśniami i bezą
No i się zaczęło – są upały, jest ponad 30 stopni 🙂 Taka pogoda zobowiązuje, dlatego też na blogu może zabraknąć chwilowo typowych, mięsnych obiadów. W okresie letnim stawiam na owoce i sezonowe warzywa. Lekkie potrawy bez smażenia, chłodniki, ciasta owocowe, potrawy na grilla i lody będą gościły na blogu w czerwcu i lipcu. Takim typowym letnim deserem jest włoskie semifreddo.Jest to połowicznie zamrożony deser lodowy, w przygotowaniu łatwiejszy i szybszy niż lody. Inspiracją był przepis z programu kulinarnego „Ugotowani”, zmieniłam co nieco dodatki i wyszedł zimny, cudowny deser, który mnie zachwycił 🙂
Składniki:
– 500 ml śmietanki 36 %
– 2 jajka
– 6 łyżek cukru
– pół opakowania cukru z prawdziwą wanilią
– 400 g czereśni
– 40 g małych bezików ( można zrobić samemu, ja do tego deseru polecam kupić gotowe, małe bezy w sklepie, ja użyłam takich różowych małych bez)
Śmietanę ubijamy na sztywno z 2 łyżkami cukru.
Jajka sparzamy i wbijamy do miseczki, dodajemy 4 łyżki cukru i cukier z wanilią- ucieramy na biały puch.
Dodajemy do bitej śmietany delikatnie masę jajeczną, oraz wydrylowane owoce oraz pokruszone bezy,mieszamy delikatnie.
Formę „keksówkę” wykładamy folią spożywczą i wykładamy do niej masę.Zawijamy na górze folię aby przykryć szczelnie semifreddo i wstawiamy do zamrażarki na 2 h.
Deser wyjmujemy z formy, zdejmujemy folię i kroimy w grube plastry. Deser można polać sosem owocowym.