semla tradycyjne szwedzkie bułeczki z kremem migdałowym
Bardzo popularne w Szwecji jak i w całej Skandynawii 🙂 Zwróciłam na nie uwagę bo wyglądają bardzo apetycznie a po drugie na jednym z portali było napisane że je się te bułeczki też na Wielkanoc. Semla są popularne tak na północy Europy w karnawale jak w Polsce pączki czy faworki. Kupiłam wcale nie tani krem migdałowy ( 15 zł w Auchan) i już nie mogę się doczekać ich smaku.
Semla to ciastko z pszennej bułki wypełnione słodkim nadzieniem. Z wyglądu przypomina trochę Ptysia.Tradycyjnie podaje się je na głębokim talerzu, wypełnionym ciepłym mlekiem z laską cynamonu.
Dość kaloryczne jest to niewinne ciasteczko bo ma aż 500 kcal 🙂
Oryginalny przepis pochodzi ze strony www.mojegotowanie.pl, ale został przeze mnie lekko zmodyfikowany
Składniki:
– 25 g drożdży ( ćwierć standardowego opakowania)
– 75 g masła
– pół szklanki mleka
– 2 jajka
– szczypta soli
– pół szklanki cukru
– 3 szklanki mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
– 150 g kremu migdałowego
– 250 ml śmietanki 36 %
– 3 łyżki cukru-pudru
Masło roztopić w mleku np w mikrofali. Wkruszyć do tego drożdże.Dodajemy cukier,jajka,3/4 szklanki mąki, sól. odstawiamy do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy pozostałą część mąki, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagniatamy ciasto. Formujemy bułeczki, na stolnicy wysypanej mąką, wyjdzie około 15-20 sztuk.Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia.
Pieczemy w 200 stopniach przez 10 minut.
W tym czasie możemy ubić bitą śmietanę.Ubijamy na sztywno z 2 łyżkami cukru-pudru.
Po wyjęciu i ostudzeniu bułeczek, przecinamy je w 1/3 wysokości i widelcem wydrążamy spód bułeczki, robiąc lekkie wgłębienie w bułce, uważając aby nie uszkodzić ścianek bułki.
Wydrążone ciasto miksujemy z kremem migdałowym i 3 łyżkami śmietanki.Bułeczki napełniamy masą. Na migdałową masę szprycą nanosimy bitą śmietanę. Przykrywamy bułeczkę odciętym „kapeluszem” i posypujemy cukrem-pudrem.