semla tradycyjne szwedzkie bułeczki z kremem migdałowym

IMG_5383

Bardzo popularne w Szwecji jak i w całej Skandynawii 🙂 Zwróciłam na nie uwagę bo wyglądają bardzo apetycznie a po drugie na jednym z portali było napisane że je się te bułeczki też na Wielkanoc. Semla są popularne tak na północy Europy w karnawale jak w Polsce pączki czy faworki. Kupiłam wcale nie tani krem migdałowy ( 15 zł w Auchan) i już nie mogę się doczekać ich smaku.

Semla to ciastko z pszennej bułki wypełnione słodkim nadzieniem. Z wyglądu przypomina trochę Ptysia.Tradycyjnie podaje się je na głębokim talerzu, wypełnionym ciepłym mlekiem z laską cynamonu.

Dość kaloryczne jest to niewinne ciasteczko bo ma aż 500 kcal 🙂

Oryginalny przepis pochodzi ze strony www.mojegotowanie.pl, ale został przeze mnie lekko zmodyfikowany

 

Składniki:

 – 25 g drożdży ( ćwierć standardowego  opakowania)

 – 75 g masła

 – pół szklanki mleka

 – 2 jajka

 – szczypta soli

 – pół szklanki cukru

 –  3 szklanki mąki

 – 2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem:

– 150 g kremu migdałowego

– 250 ml śmietanki 36 %

– 3 łyżki cukru-pudru

IMG_5366

Masło roztopić w mleku np w mikrofali. Wkruszyć do tego drożdże.Dodajemy cukier,jajka,3/4 szklanki mąki, sól. odstawiamy do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy pozostałą część mąki, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagniatamy ciasto. Formujemy bułeczki, na stolnicy wysypanej mąką, wyjdzie około 15-20 sztuk.Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia.

IMG_5367

IMG_5368

IMG_5369

IMG_5370

IMG_5371

Pieczemy w 200 stopniach przez 10 minut.

W tym czasie możemy ubić bitą śmietanę.Ubijamy na sztywno z 2 łyżkami cukru-pudru.

Po wyjęciu i ostudzeniu bułeczek, przecinamy je w 1/3 wysokości i widelcem wydrążamy spód bułeczki, robiąc lekkie wgłębienie w bułce, uważając aby nie uszkodzić ścianek bułki.

IMG_5372

IMG_5373

Wydrążone ciasto miksujemy z kremem migdałowym i 3 łyżkami śmietanki.Bułeczki napełniamy masą. Na migdałową masę szprycą nanosimy bitą śmietanę. Przykrywamy bułeczkę odciętym „kapeluszem” i posypujemy cukrem-pudrem.

IMG_5374

IMG_5375

13

12

 

IMG_5383

IMG_5384

IMG_5389