sernik jagodowy z mascarpone na zimno

8

Składniki:

  • 500 g sera białego 3-krotnie mielonego
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 2 szklanki jagód
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 6 listków żelatyny lub 2 łyżki
  • opcjonalnie – małe beziki

Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie a następnie podgrzewamy ale nie doprowadzamy do wrzenia.

Miksujemy ser, mascarpone i cukier puder. Do żelatyny dodajemy łyżkę sera, mieszamy a potem dodajemy do reszty sera.Hartujemy w ten sposób żelatynę, aby nie było grud.Dodajemy jagody (odsypujemy trochę na dekorację) i mieszamy.

Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy powoli do sera, delikatnie mieszając.

Na dno małej tortownicy ( u mnie 16 cm) wykładamy opcjonalnie małe beziki a na nie wylewamy masę serowo-jagodową.Odstawiamy na 2-3 godziny.

Wyjmujemy z tortownicy i dekorujemy jagodami i świeżą miętą.

5

 

6

 

7