sernik jagodowy z mascarpone na zimno
Składniki:
- 500 g sera białego 3-krotnie mielonego
- 250 g mascarpone
- 250 ml śmietanki 36%
- 2 szklanki jagód
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 6 listków żelatyny lub 2 łyżki
- opcjonalnie – małe beziki
Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie a następnie podgrzewamy ale nie doprowadzamy do wrzenia.
Miksujemy ser, mascarpone i cukier puder. Do żelatyny dodajemy łyżkę sera, mieszamy a potem dodajemy do reszty sera.Hartujemy w ten sposób żelatynę, aby nie było grud.Dodajemy jagody (odsypujemy trochę na dekorację) i mieszamy.
Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy powoli do sera, delikatnie mieszając.
Na dno małej tortownicy ( u mnie 16 cm) wykładamy opcjonalnie małe beziki a na nie wylewamy masę serowo-jagodową.Odstawiamy na 2-3 godziny.
Wyjmujemy z tortownicy i dekorujemy jagodami i świeżą miętą.