sernik jogurtowo-limonkowy z borówką amerykańską

11

Sernik to moja miłość, ale dieta lekkostrawna wymaga ode mnie trochę wyrzeczeń, nie byłabym sobą gdybym nie wymyśliła lekkiej wersji sernika aby sobie trochę osłodzić życie. Sernik jest prosty, nie wymaga pieczenia, jest lekki i zdrowy. Nie ma glutenu, jajek, śmietany 🙂 Limonka jest orzeźwiająca a razem z borówką przywołują smaki lata za którym tęsknie. Skąd mam borówkę amerykańską w środku zimy? Chyba w ostatnich latach zaciera się pojęcie produktów sezonowych, zauważyłam że większość produktów dostępna jest przez cały rok, oczywiście za odpowiednią cenę i oczywiście odpowiednio pryskana. Na bazarach gdzie zaopatrują się kucharze mamy produkty z całego świata, w piątek widziałam świeże figi, maliny czy czereśnie. Mam tak, że akurat mam ochotę na to co jest trudno dostępne, gdy w maju są truskawki kupuje oczywiście, ale często połowa zostaje. Dobrym sposobem jest mrożenie – truskawki czy maliny mam w zamrażalce i gdy nachodzi mnie ochota na owocowy deser nie muszę kupować truskawek z Hiszpanii po 10 zł. Borówka też się ładnie mrozi 🙂

Na koniec powiem, że jestem fanką mrożenia owoców i robienia z nich przetworów, a mimo wszystko podoba mi się to, że każda pora roku ma swój kulinarny odpowiednik, dzięki czemu jest za czym tęsknic i bardziej się to docenia 🙂

Składniki:

 spód:

– 150 g ciasteczek owsianych kakaowych Sante ( bez glutenu)

– 6 łyżek roztopionego masła

sernik:

–  2 x 200 g serka homogenizowanego naturalnego

– 135 g serka kremowego „Twój smak” naturalnego

– 3 łyżki cukru pudru

– 2 łyżeczki żelatyny

– 1 łyżka zimnej wody

– 1 łyżka soku z limonki

– skórka otarta z połowy limonki

– 4 krople aromatu cytrynowego

1

Żelatynę mieszamy z łyżką wody i sokiem z limonki, odstawiamy na bok.

2

Serek kremowy miksujemy z cukrem pudrem.Dodajemy serek homogenizowany, skórkę z limonki i aromat, miksujemy.

3

Żelatynę ( tą,którą wcześniej rozpuściliśmy w zimnej wodzie) podgrzewamy lekko, aż stanie się płynna, zdejmujemy z ognia i po 2 minutach dodajemy do masy sernikowej cały czas miksując. Masę odstawiam do lodówki i w tym czasie robimy spód to ciasta.

W blenderze lub robocie rozdrabniamy ciastka na miazgę, dodajemy roztopione masło i nadal blendujemy.

4

5

Mój sernik mimo, że jest dietetyczny to jednak jest ciastem,więc zrobiłam mały sernik, żeby nie kusić losu 🙂

Formę 18 cm, wykładamy tylko od spodu papierem do pieczenia, wysypujemy kakaowy spód i tworząc boki dociskamy do formy ciasto. Dobra do tego jest duża łyżka- od razu wygładzi nam strukturę.

6

Na kakaowy spód wykładamy masę sernikową i wkładamy do lodówki na 2-3 h. Po tym czasie sernik jest już gotowy.Jeśli macie możliwość aby sernik poleżał noc w lodówce to tak zróbcie.

7

Na serniku układam borówkę amerykańską i posypuje cukrem pudrem, co da efekt ośnieżenia 🙂

15

8

10

13

12

 9