sernik pina colada
Sernik na zimno z ananasem, mango i pastelową galaretką o smaku pina colady 🙂 Sernik bez jaj, bez mąki i masła. Pina colada to karaibski koktajl z jasnego rumu, śmietanki kokosowej i soku ananasowego. O taki smak walczymy w tym serniku. Aby było mniej kalorii nie zrobiłam spodu ciasteczkowego a na wierzchu znalazła się galaretka.
Składniki:
- 1/2 kg sera białego z wiaderka ( dla mnie bezkonkurencyjny jest Piątnica)
- 200 ml mleka kokosowego lub śmietanki 36 %
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki cukru-pudru
- 1 łyżka żelatyny
- 1 mango
- 1 puszka ananasa
- 2 galaretki pina colada ( firma Wodzisław)
Rada: aby było bardziej fit zamiast sera możemy dodać ser light a zamiast śmietanki- jogurt.
Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody.
Galaretki rozpuszczamy w 2 i 1/2 szklanki wrzącej wody i odstawiamy aż lekko stężeją.
Ser miksujemy z mlekiem lub śmietanką, dodajemy cukier, wiórki i płynną, ale przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Jeśli się ścięła to należy ją lekko podgrzać, aż będzie pół-płynna.
Mango i ananasa kroimy w kostkę i łączymy z masą serową,wykładamy do tortownicy 22 cm. Tortownicę od spodu wykładamy papierem do pieczenia.Schładzamy w lodówce około 2 godzin.
Lekko tężejące galaretki wylewamy na masę serową i wstawiamy na noc do lodówki, lub po prostu czekamy aż galaretka całkowicie zastygnie 🙂