sernik pina colada

1

Sernik na zimno z ananasem, mango i pastelową galaretką o smaku pina colady 🙂 Sernik bez jaj, bez mąki i masła. Pina colada to karaibski koktajl z jasnego rumu, śmietanki kokosowej i soku ananasowego. O taki smak walczymy w tym serniku. Aby było mniej kalorii nie zrobiłam spodu ciasteczkowego a na wierzchu znalazła się galaretka.

Składniki:

  • 1/2 kg sera białego z wiaderka ( dla mnie bezkonkurencyjny jest Piątnica)
  • 200 ml mleka kokosowego lub śmietanki 36 %
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki cukru-pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 mango
  • 1 puszka ananasa
  • 2 galaretki pina colada ( firma Wodzisław)

Rada: aby było bardziej fit zamiast sera możemy dodać ser light a zamiast śmietanki- jogurt.

Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody.

Galaretki rozpuszczamy w 2 i 1/2 szklanki wrzącej wody i odstawiamy aż lekko stężeją.

Ser miksujemy z mlekiem lub śmietanką, dodajemy cukier, wiórki i płynną, ale przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Jeśli się ścięła to należy ją lekko podgrzać, aż będzie pół-płynna.

Mango i ananasa kroimy w kostkę i łączymy z masą serową,wykładamy do tortownicy 22 cm. Tortownicę od spodu wykładamy papierem do pieczenia.Schładzamy w lodówce około 2 godzin.

Lekko tężejące galaretki wylewamy na masę serową i wstawiamy na noc do lodówki, lub po prostu czekamy aż galaretka całkowicie zastygnie 🙂

IMG_0070

IMG_0071

IMG_0074

3

5

6

7

2