Sernik straciatella na zimno z rabarbarem

4

Cudowny, puchaty sernik na zimno na pewno Was zachwyci. Pełnia wiosny, więc tłuste, mega słodkie desery idą w kąt. Ten sernik jest lekki, bez pieczenia, bez mąki, jaj i kwaskowatą glazurą z dżemu rabarbarowego 🙂

Składniki:

  • 1 kg sera białego z wiaderka
  • 500 ml śmietany 36 %
  • 250 g cukru
  • 1 czekolada mleczna
  • 1 czekolada gorzka
  • opakowanie żelatyny

spód:

  • 100 g herbatników maślanych
  • 70 g masła

glazura z rabarbaru:

  • 3 szt. rabarbaru
  • 4 łyżki cukru
  • 1/3 szklanki wody

 

Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody, odstawiamy.

Herbatniki mielimy w blenderze i dodajemy do nich rozpuszczone masło. Wykładamy tortownicę 24 cm papierem do pieczenia i wysypujemy spód. Ugniatamy łyżką aby rozłożył się równomiernie.Wkładamy do lodówki.

Ser ubijamy mikserem z cukrem. Żelatynę podgrzewamy w  mikrofali lub w garnuszku, aż stanie się płynna.

Hartujemy żelatynę- dodając do niej 2 łyżki sera. Mieszamy i łączymy z pozostałą masą serową.

Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy bardzo delikatnie do sera.

Czekoladę trzemy na tarce o grubych oczkach i też dodajemy do masy. Wszystko mieszamy i wykładamy na ciasteczkowy spód.Wkładamy do lodówki

Rabarbar myjemy, kroimy na małe kawałki, wkładamy do garnuszka, wsypujemy cukier, dolewamy wody i gotujemy około 10 minut, aż rabarbar się całkowicie rozpadnie.Ja dodaje odrobinę czerwonego barwika aby kolor był bardziej intensywny.Zamiast barwnika można dodać parę kropel soku z buraka.Studzimy.

Na ciasto wykładamy rabarbar, ale musi być już ostudzony i z powrotem na 2-3 h. do lodówki.

IMG_2313

IMG_2312

IMG_2320

3

IMG_2321

2