sernik straciatella

14

 

Jak już wspominałam, sernik to moje ulubione ciasto, dlatego będę go robiła na 1000 sposobów 🙂 Ostatnio wszystkie desery robię z czekoladą tak więc i sernik się doczekał – spód ciasta będzie czekoladowy a serowa masa wypełniona będzie kawałeczkami czekolady.

Przepis na ten sernik znalazłam na blogu „Kuchnia w zieleni” i musiałam go upiec,nigdy jeszcze nie jadłam sernika straciatella i nie wiem dlaczego tak się z tym ociągałam 🙂

 

Składniki:

ciasto:

– 8 czubatych łyżek masła ( prawie cała kostka)

– 3 łyżki kakao

– 5 łyżek cukru

– 200 g mąki

warstwa serowa:

– 1 kg sera białego 3-krotnie mielonego ( w wiaderku)

– 200 g cukru

– 3 jajka

– 200 g śmietany 18 %

– 3 łyżki mąki ziemniaczanej

– opakowanie cukru waniliowego /laska wanilii / parę kropli esencji waniliowej

– tabliczka gorzkiej czekolady/ 100 g groszków czekoladowych

 

Ciasto – wszystkie składniki miksujemy i wykładamy do tortownicy 24 cm. Wysmarowałam masłem dno tortownicy i posypałam tarta bułką – ciasto wyłożyłam niezbyt starannie- aby tworzyło nierównomierne górki i dołki 🙂

1

Składniki na warstwę serową połączyłam ze sobą w dużej misce. Wymieszałam wszystko rózgą, mikser był zbędny 🙂 Na koniec dodałam kawałeczki czekolady. Tabliczkę czekolady w opakowaniu potraktowałam tłuczkiem do mięsa- dzięki czemu czekolada pokruszyła się na małe drobinki. Jeśli mamy groszki czekoladowe- nie musimy tego czynić- wsypujemy je do sera i już. Masę przelewamy na ciasto czekoladowe.

 2

Sernik piekłam w kąpieli wodnej, co pokazuje na zdjęciu. Do piekarnika włożyłam sporą, okrągłą blaszkę, wstawiłam tortownicę z sernikiem  do środka i napełniłam przestrzeń miedzy blaszką a tortownicą- wodą. Dzięki temu zabiegowi sernik będzie wilgotny i wspaniale kremowy. Piekłam pierwsze 15 minut w 180 stopniach a potem 30 minut w 110 stopniach.Po upieczeniu, studzimy w uchylonym piekarniku.

3

Na noc wstawiamy do lodówki  a rano polewamy polewą ( 100 g roztopionej czekolady łączymy z 100 g śmietanki 36 %).

 

12

11

10

7