sernik truskawkowy na zimno z bezą i sosem

 

5Siedząc 26 maja w pracy, tak sobie pomyślałam, że kiepsko by było gdybym nie zrobiła na Dzień Matki ciasta 🙂 Kupiłam truskawki i już wiedziałam że zrobię coś nowego 🙂 Wymyśliłam sernik truskawkowy z bezą na wierzchu i z sosem truskawkowym. Zaczęłam pracę o 19-tej ale co tam.

Składniki:

– 100 g ciasteczek degestive

– 100 g masła

– 400 g serka twarogowego

– 1 kg truskawek

– 250 g mascarpone

– 1 galaretka truskawkowa

– 2 łyżeczki żelatyny

– 4 łyżki cukru-pudru

– 1 łyżka soku z cytryny

– 2 duże białka

– 130 g cukru

– 1/2 łyżeczki ostu ryżowego

– 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

IMG_6731

Beza: Białka ubijamy na sztywno, dodając w trakcie ubijania powoli cukier, pod koniec dodać mąkę i ocet/ Wykładamy na papier do pieczenia i pieczemy 30 minut w 120 stopniach a potem 2 h w 100 stopniach.

IMG_6730

IMG_6732

Spód: ciasteczka blendujemy i dodajemy do nich roztopione masło. Mieszamy i wykładamy do tortownicy- u mnie 26 cm. Uklepujemy i wkładamy do lodówki.

IMG_6733

IMG_6734

Masa: 1/2 kg truskawek blendujemy, dodajemy do nich serki, mascarpone, cukier, sok z cytryny i galaretkę rozpuszczoną w 1 szklance wrzącej wody ( dodajemy do tego dodatkowo 2 łyżeczki żelatyny) i mieszamy energicznie. Można robotem, można trzepaczką. Spokojnie udało mi się trzepaczką wymieszać wszystko na gładką masę.Wylewamy masę na ciasteczkowy spód i ponownie wkładamy do lodówki.

IMG_6736

IMG_6737

IMG_6739

IMG_6740

Gdy masa truskawkowa się zetnie, układamy na cieście ostudzoną bezę, na bezie układamy truskawki.

 

Sos: 10 sztuk truskawek blendujemy z 1 łyżką soku z cytryny. Nie polewamy całego ciasta, tylko kawałek, który mamy na talerzyku,gdyż beza brzydko nam namoknie.

1

4

3

6

7

8