sernik z awokado bez pieczenia
Bez nabiału, jaj, bez mąki, masła,wegański.Jedno z lepszych ciast jakie jadłam, zachwyca mnie ten orzeźwiający smak i wyczuwalna moc limonki. Jest lekko kwaskowy,zaskakujący. Chrupiący, orzechowo-kokosowy spód i kremowa masa, chyba najzdrowsza jaką można zrobić 🙂 Sernik bez pieczenia, na pewno będzie idealny latem, ja go zobaczyłam w tv i nie mogłam nie spróbować. W weekend kupiłam wszystkie składniki i zrobiłam 🙂
Lekko zmieniłam proporcje i składniki,bo nie zapisywałam w trakcie oglądania, ale nadal przepis jest tylko inspiracją przepisu z programu sióstr Hemsley: „Hemsley+Hemsley Healthy and Delicious”.
Składniki:
( malutka tortownica 12cm)
Jeśli nie macie, tak małej, podwójcie liczbę składników.
- 3 średnie, miękkie owoce awokado
- 2 duże limonki
- 4 łyżki oleju kokosowego (postać stała)
- 4 łyżki miodu
- 1/3 szklanki orzechów włoskich
- 1/3 szklanki całych migdałów
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2 łyżki oleju kokosowego (postać stałą)
- 4 sztuki daktyli suszonych
Robimy spód: do blendera wrzucamy orzechy, wiórki, daktyle, migdały i blendujemy.Po minucie dodajemy olej kokosowy i kakao.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy spód masą orzechową. Posypujemy cukrem i wkładamy na godzinę do lodówki.
W tym czasie : limonki sparzamy, ścieramy skórkę. Rolujemy na blacie, przepoławiamy i wyciskamy do miseczki sok.
W garnuszku podgrzewamy miód z olejem kokosowym, tylko do roztopienia się i ujednolicenia konsystencji.
Do blendera wrzucamy wydrążony miąższ z awokado, zalewamy od razu sokiem z limonki, aby nie ściemniało. Dodajemy starta skórkę.Blendujemy, po minucie dolewamy ostudzony miód z olejem kokosowym.Blendujemy dość długo i dokładnie, aż masa będzie jedwabista i kremowa.Wylewamy całość na zimny spód. Przykrywamy folią spożywczą, dociskając ją do zielonej masy, aby się nam nie utleniło awokado i nie zmienił się wierzch ciasta.Po godzinie już mój sernik był ściśnięty.
Udekorowałam go skórką z limonki i mleczną czekoladą.