sernik z awokado bez pieczenia

5

Bez nabiału, jaj, bez mąki, masła,wegański.Jedno z lepszych ciast jakie jadłam, zachwyca mnie ten orzeźwiający smak i wyczuwalna moc limonki. Jest lekko kwaskowy,zaskakujący. Chrupiący, orzechowo-kokosowy spód i kremowa masa, chyba najzdrowsza jaką można zrobić 🙂 Sernik bez pieczenia, na pewno będzie idealny latem, ja go zobaczyłam w tv i nie mogłam nie spróbować. W weekend kupiłam wszystkie składniki i zrobiłam 🙂

Lekko zmieniłam proporcje i składniki,bo nie zapisywałam w trakcie oglądania, ale nadal przepis jest tylko inspiracją przepisu z programu sióstr Hemsley: „Hemsley+Hemsley Healthy and Delicious”.

Składniki:

( malutka tortownica 12cm)

Jeśli nie macie, tak małej, podwójcie liczbę składników.

  • 3 średnie, miękkie owoce awokado
  • 2 duże limonki
  • 4 łyżki oleju kokosowego (postać stała)
  • 4 łyżki miodu
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki całych migdałów
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  •  1 łyżka kakao
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego (postać stałą)
  • 4 sztuki daktyli suszonych

Robimy spód: do blendera wrzucamy orzechy, wiórki, daktyle, migdały i blendujemy.Po minucie dodajemy olej kokosowy i kakao.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy spód masą orzechową. Posypujemy cukrem i wkładamy na godzinę do lodówki.

W tym czasie : limonki sparzamy, ścieramy skórkę. Rolujemy na blacie, przepoławiamy i wyciskamy do miseczki sok.

W garnuszku podgrzewamy miód z olejem kokosowym, tylko do roztopienia się i ujednolicenia konsystencji.

Do blendera wrzucamy wydrążony miąższ z awokado, zalewamy od razu sokiem z limonki, aby nie ściemniało. Dodajemy starta skórkę.Blendujemy, po minucie dolewamy ostudzony miód z olejem kokosowym.Blendujemy dość długo i dokładnie, aż masa będzie jedwabista i kremowa.Wylewamy całość na zimny spód. Przykrywamy folią spożywczą, dociskając ją do zielonej masy, aby się nam nie utleniło awokado i nie zmienił się wierzch ciasta.Po godzinie już mój sernik był ściśnięty.

Udekorowałam go skórką z limonki i mleczną czekoladą.

1

6

2

7