sernik z nutellą

IMG_4849

Sernik i to jeszcze z nutellą – czy to nie za dużo szczęścia na raz?:) Zrobię do tego czekoladowy, ciasteczkowy spód i polewę z gorzkiej czekolady to dopiero będzie szczęście 🙂

Pisać dużo nie będę, jestem bardzo ciekawa co mi wyjdzie.Właśnie się piecze a zapach czekolodowo-orzechowy roznosi się po kuchni. Inspiracją było dla mnie to, że najbardziej z moich ciast na blogu lubicie serniki a ja lubię nowe smaki. Nigdy nie piekłam, nigdy nie jadłam- czas spróbować 🙂

Składniki:

ciasteczkowy spód:

– 150 g ciastek kakaowych, owsianych Sante

– 6 łyżek roztopionego masła

– 3 łyżki groszków czekoladowych lub posiekanej, gorzkiej czekolady

– 2 łyżki roztopionej, gorzkiej czekolady

sernik:

– 800 g sera twarogowego, 3 -krotnie mielonego

– 400 g nutelli

– 3 łyżki mąki

– 1/2 szklanki cukru

– 3 duże łyżki mascarpone

– 3 duże jajka

wierzch:

-100 g gorzkiej czekolady

– pół szklanki mielonych orzeszków ziemnych

IMG_4830

 Rozpuszczamy tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej.

IMG_4832

Ciasteczka mielimy w blenderze, dodajemy do nich roztopione masło, groszki i roztopioną czekoladę ( 3 łyżki). Mieszamy i wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę 21 cm, dociskamy brzegi i wygładzamy łyżką dno.

IMG_4835

 

 

Miksujemy ser z nutellą,po 2 minutach dodajemy: cukier, mąkę, jajka i mascarpone. Miksujemy na gładką, jednolitą masę. Wykładamy na ciasteczkowy spód i pieczemy w kąpieli wodnej 1 h w temperaturze 160 stopni.

IMG_4833

IMG_4834

IMG_4836

IMG_4837

Po godzinie, zostawiamy sernik na godzinę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Pozostałą, rozpuszczoną wcześniej czekoladą polewamy nią sernik. Wkładamy sernik na noc do lodówki.

IMG_4838

Ciasto może udekorować pokruszonymi orzeszkami laskowymi lub ziemnymi.

IMG_4845

IMG_4846

IMG_4848

IMG_4856

IMG_4847

IMG_4843