sezamowy kurczak z kapustą pak choi i nerkowcami z ryżem jaśminowym
Dania kuchni chińskiej są dość szybkie- wszystko robimy od razu. Dzis po raz drugi użyłam kapusty pak choi, jest ona coraz bardziej dostępna i tańsza o połowę niż jakieś 2 lata temu. Swoją kupiłam za 5 zł w Lidlu za 2 sztuki. O zastosowaniu w kuchni i właściwościach tej kapusty pisałam w tym poście:http://spiekłarodem.pl/pak-choy-z-woka/.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 2 sztuki pak choi
- 1 woreczek ryżu jaśminowego
- 1 ząbek czosnku
- garść orzechów nerkowa
- olej sezamowy
- oliwa
- sos sojowy
Nastawiamy wodę i gotujemy ryż.
Pierś kroimy na małe kawałki w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy 2 łyżki z oliwą i wrzucamy kurczaka,podsmażamy na sporym ogniu. Po 2-3 minutach dodajemy sos sojowy 2 łyżki, smażymy jeszcze 2 minutki. Ściągamy z patelni.
Na tej samej patelni rozgrzewamy ponownie 2 łyżki oleju sezamowego, dodajemy rozgnieciony czosnek i wrzucamy umyte i pokrojone na pół główki pak choi,polewamy odrobiną sosu sojowego, smażymy 2 minuty.
Zdejmujemy z ognia i dodajemy kurczaka. Podprażamy na suchej, małe patelni nerkowce i dodajemy do patelni z kurczakiem.
Na talerzu układamy ryż oraz kurczaka z orzechami i kapustą.Możemy posypać sezamem ( mi akurat zabrakło).
19 marca 2017 @ 19:05
lubię takie połączenie smakowe 🙂