śniadaniowe muffinki z kiełbasą i warzywami
Pomysł jak zwykle spontaniczny. Nie miałam pieczywa w domu a i czasu aby upiec też nie miałam. Jajka były, kawałek kiełbaski i trochę warzyw.Szybko się uwinęłam a w czasie pieczenia wzięłam prysznic.Połowę babeczek zrobiłam z mięsem a połowę wege – ze szpinakiem.
Składniki:
- 4 jajka
- kawałek kiełbaski lisieckiej
- dymka
- kawałek żółtej papryki
- 3 plasterki żółtego sera
- garść świeżego szpinaku
- sól
- masło
- pieprz
Kiełbaskę kroimy w kosteczkę, białą część dymki kroimy w plasterki. Kiełbasę i dymkę podsmażamy 3 minuty na maśle.
Paprykę i ser kroimy w małą kosteczkę. Szpinak w paseczki.
Bierzemy dwie miseczki. Do każdej wkładamy ser i paprykę. Do 1- podsmażoną kiełbaskę z zieloną cebulką a do 2 – szpinak. Do każdej z misek wbijamy po 2 jaja. Solimy, pieprzymy i mieszamy na jednolitą masę.
Papilotki smarujemy roztopionym masłem ( niekoniecznie). Napełniamy je farszem aż po brzegi i pieczemy 15-18 minut w 180 stopniach w termoobiegu.