spaghetti z klopsikami z peperoncino i suszonymi pomidorami
Kolejny przepis z klopsikami, kolejny- powiedzmy męski, bo wyrazisty, ostry i z mięsem 🙂
Inspiracją do zrobienia tego dania są dla mnie…filmy 🙂 Często w amerykańskich filmach klopsiki w takiej formie są podawane dzieciom 🙂 Tak naprawdę to tradycyjna, włoska potrawa rodzinna, ja ją modyfikuje aby nadać jej charakteru dodając chili peperoncini, suszone pomidory i czerwoną cebulę 🙂
Makaronu u mnie na stronie będzie sporo- od razu mówię 🙂
Chili peperoncino – jedna z podstawowych przypraw kuchni włoskiej. Mała ostra papryczka służy do przyprawiania wielu dań: przede wszystkich sosów pomidorowych.Ma szerokie zastosowanie w kuchni włoskiej, ale najczęściej spotkać ją można w potrawach meksykańskich, arabskich, czy kuchni tajskiej lub chińskiej.Zdaniem lekarzy peperoncino jest bardzo dobre na przeziębienie z powodu swych właściwości bakteriobójczych.
Składniki:
– 300 g mięsa mielonego ( wieprzowego, wołowego lub z indyka)
– 2 czerwone cebule
– pomidory pelati ( z puszki, w całości)
– 4 sztuki suszonych pomidorów
– 2 ząbki czosnku
– papryczki peperoncino- indywidualnie, ja daję 2 sztuki
– sól
– jajko
– 5 łyżek tartej bułki
– 1 łyżka cukru
– 1/3 opakowania makaronu spaghetti,najlepiej bucatini ( z dziurką w środku )
Siekamy cebulę w drobną kostkę, dodajemy do mięsa.Potem: bułkę tartą, jajko i sól, mieszamy dokładnie.Rozgrzewamy olej, z masy formujemy małe kuleczki i obtaczamy je w bułce tartej a potem smażymy.
Gotujemy makaron a w międzyczasie robimy sos:
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy posiekaną, czerwoną cebulę, podsmażamy.Dodajemy posiekane peperoncino,czosnek i pomidory suszone.Chwilę trzymamy na ogniu że smaki się połączyły i dodajemy pomidory z puszki.Mieszamy aby pomidory rozpadły się na mniejsze kawałki, doprawiamy solą i łyżeczką cukru. Wrzucamy klopsiki i gotujemy 2-3 minuty, aby wyparował nadmiar wody z pomidorów i klopsy się podgrzały.
Wykładamy makaron na talerz, polewamy sosem i układamy klopsiki 😉 Dekorujemy bazylią.
20 marca 2015 @ 22:45
Gin, wg ulotki sznsoue pomidory są dostępne ale w lepszej cenie, a pomidorf3w w puszkach normalnie nie widziałam dostępnych tak jak makaronu Fusilii Tricolore ..ale może za to nie wszystko jest w moim Lidlu a w Twoim jest dostępne bo nie zostało sprzedane w czasie tygodni włoskich 🙂 pozdrawiam ulcik
Język Włoski
2 lutego 2015 @ 18:56
Język Włoski
Szata graficzna całkiem wporządku, przypadły mi do gustu blogowe kolory, podoba mi się 🙂 zapraszam do siebie…
9 grudnia 2014 @ 11:52
Dziękuję Spiekła za super pomysł na ossstre danie 🙂 było pyszne i na pewno nie raz jeszcze zrobię 🙂
http://screenshooter.net/100873929/omtuioi#