spaghetti z klopsikami z peperoncino i suszonymi pomidorami

4

 

Kolejny przepis z klopsikami, kolejny- powiedzmy męski, bo wyrazisty, ostry i z mięsem 🙂

Inspiracją do zrobienia tego dania są dla mnie…filmy 🙂 Często w amerykańskich filmach klopsiki w takiej formie są podawane dzieciom 🙂 Tak naprawdę to tradycyjna, włoska potrawa rodzinna, ja ją modyfikuje aby nadać jej charakteru dodając chili peperoncini, suszone pomidory i czerwoną cebulę 🙂

Makaronu u mnie na stronie będzie sporo- od razu mówię 🙂

 

Chili peperoncino – jedna z podstawowych przypraw kuchni włoskiej. Mała ostra papryczka służy do przyprawiania wielu dań: przede wszystkich sosów pomidorowych.Ma szerokie zastosowanie w kuchni włoskiej, ale najczęściej spotkać ją można w potrawach meksykańskich, arabskich, czy kuchni tajskiej lub chińskiej.Zdaniem lekarzy peperoncino jest bardzo dobre na przeziębienie z powodu swych właściwości bakteriobójczych.

 

Składniki:

– 300 g mięsa mielonego ( wieprzowego, wołowego lub z indyka)

– 2 czerwone cebule

– pomidory pelati ( z puszki, w całości)

– 4 sztuki suszonych pomidorów

– 2 ząbki czosnku

– papryczki peperoncino- indywidualnie, ja daję 2 sztuki

– sól

– jajko

– 5 łyżek tartej bułki

– 1 łyżka cukru

– 1/3 opakowania makaronu spaghetti,najlepiej bucatini ( z dziurką w środku )

 

1

Siekamy cebulę w drobną kostkę, dodajemy do mięsa.Potem: bułkę tartą, jajko i sól, mieszamy dokładnie.Rozgrzewamy olej, z masy formujemy małe kuleczki i obtaczamy je w bułce tartej a potem smażymy.

Gotujemy makaron a w międzyczasie robimy sos:

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy posiekaną, czerwoną cebulę, podsmażamy.Dodajemy posiekane peperoncino,czosnek i pomidory suszone.Chwilę trzymamy na ogniu że smaki się połączyły i dodajemy pomidory z puszki.Mieszamy aby pomidory rozpadły się na mniejsze kawałki, doprawiamy solą i łyżeczką cukru. Wrzucamy klopsiki i gotujemy 2-3 minuty, aby wyparował nadmiar wody z pomidorów i klopsy się podgrzały.

3

Wykładamy makaron na talerz, polewamy sosem i układamy klopsiki 😉 Dekorujemy bazylią.

 

5

 

 

6