spring rolls z krewetkami i mango

1

Coś lekkiego, pysznego, lekkostrawnego, dietetycznego, bezglutenowego…lista jest długa 🙂 Muszę się przyznać że zjadłam wszystkie rollsy, które zrobiłam. Krewetki i mango to zdecydowanie moje smaki.

Spring rollsy to świeże warzywa, makaron i inne dodatki zawinięte w papier ryżowy podawane na surowo. Przystawka pochodząca z Azji. Do środka możemy wkładać to co lubimy, ja włożyłam marynowane krewetki, można dać kurczaka a wegetarianie mogą dać tofu- możliwości jest nieskończenie wiele:) Ma być lekko, chrupiąco i wiosennie. Rollsy maczamy w sosie sojowym lub w każdym innym, który Wam podpasuje. Ja zrobiłam sos z mango.

Za duże opakowanie papieru ryżowego ( około 40 sztuk) zapłaciłam około 5 zł.

Składniki:

– 10 arkuszy papieru ryżowego

–  1 średnie mango ( pół do rollsów, pół do sosu)

– 200 g dużych krewetek

– 1/3 zielonego ogórka

– dymka

– sałata karbowana

– majonez cytrynowy ( opcjonalnie)

– małe opakowanie makaronu ryżowego

marynata do krewetek:

– 1 łyżeczka miodu

– 1 łyżka sosu sojowego

– 1 łyżka soku z cytryny

– 1 mały strąk papryczki chili

– 1 ząbek czosnku

sos mango:

– pół mango (zblendowane)

– 2 łyżki śmietany 18 %

– 2 łyżki majonezu

– sok z cytryny

– sól, pieprz biały

Krewetki rozmrażamy  i marynujemy około 30 minut w marynacie.

IMG_6362

Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem,przykrywamy talerzykiem i po 5 minutach odsączamy na sitku.

Mango obieramy i kroimy w słupki. Ogórka myjemy, nie obieramy, wydrążamy środek czyli pestki przy pomocy łyżeczki i kroimy w słupki.

IMG_6388

Dymkę kroimy na 4 cm kawałki.

Krewetki podsmażamy z odrobiną masła  na patelni przez 5 minut. Po uprzednim odcięciu ogonków.

IMG_6387

Do garnka z dużym dnem wlewamy trochę gorącej wody i wkładamy na parę sekund płat papieru ryżowego.Gdy zmięknie układamy go na desce do krojenia.

Na płacie układamy troche makaronu ryżowego, mango, ogórka, sałatę, dymkę, pokrojone wzdłuż krewetki i trochę majonezu cytrynowego ( majonez można kupić gotowy- firmy Hellmanns, albo można zrobić swój- do zwykłego majonezu dodajemy sparzoną i pokrojoną drobno skórkę z cytryny) i zawijamy. Staramy się aby zawijać ściśle aby farsz nie wypadał.

IMG_6391

Sos mango- łączymy wszystkie składniki, aby sos był gładki.

Rollsy kroje ostrym noże na 3 części. Podaje z sosem mango i sosem sojowym. Koniecznie maczajcie rolsy w sosie sojowym, gdyż większość farszu w rollsach jest świeża i niedoprawiona.

 2

3

4

5

6