stek wołowy filet mignon z frytkami z batatów i masełkiem czosnkowo-ziołowym

1

O steku było w poprzednim poście, więc teraz opowiem krótko o frytkach z batatów. O batatach już pisałam, możecie sobie o nich poczytać tu: bataty 🙂

Jeśli planujecie romantyczną kolacje w domu i zastanawiacie się czym uraczyć swojego mężczyznę  to myślę, że to danie jest świetnym pomysłem. Jest konkretnie a zarazem nie jest ciężkie.

Frytki z tej słodkiej odmiany ziemniaka to zdrowsza i lżejsza alternatywa dla tradycyjnych smażonych frytek. Zrobię je w piekarniku z dodatkiem tymianku. Będą świetnym dodatkiem do steka. Na steka położę masełko z czosnkiem i koperkiem, a do tego sałatka i ogórek małosolny.

Składniki:

– stek z polędwicy filet mignon ( mój miał 217 g) koszt 18 zł

– oliwa, sól, pieprz

masło ziołowe:

– 2 łyżki prawdziwego masła

– 1 łyżeczka koperku

– 1 ząbek czosnku

frytki z batata:

– 1 duży batat

– oliwa, sól, pieprz, suszony tymianek

sałatka: sałata lodowa, rzodkiewka, dymka, sól

Stek wyjmuje z lodówki na godzinę przed smażeniem.

IMG_6520

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.

Batata myjemy i kroimy na słupki, wykładamy na papier do pieczenia, polewamy oliwą, solimy, pieprzymy i posypujemy tymiankiem. Pieczemy 30 minut.

IMG_6511

IMG_6512

9

Miękkie masło dodajemy do czosnku rozgniecionego z solą. Dodajemy poszatkowany koperek. Zawijamy ścisło w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.

IMG_6513

IMG_6514

IMG_6515

IMG_6516

IMG_6526

Stek polewam odrobiną oliwy, solę i pieprze. Patelnie grillową lekko natłuszczam. Smażę około 2-2,5 minuty z każdej strony. Odkładam mięso, aby odpoczęło.

IMG_6522

IMG_6524

IMG_6525

2

6

3

7