świąteczne muffiny o smaku pieczonego jabłka z kremem piernikowym

5

 

Brak czasu, pogoń za prezentami i brak weny do wymyślania nowych dań czyli idą Święta 🙂 Jednak coś dziś mi wpadło do głowy jak byłam w sklepie po likier kawowy do tortu. Złapałam pierniki w glazurze cytrynowej i pomyślałam o babeczkach o smaku piernika. Poszłam po maślankę i wpadłam na jeszcze lepszy pomysł babeczki o smaku pieczonego jabłka z kremem piernikowym 🙂 Jak nie lubicie mocnego piernikowego aromatu to babeczki są dla Was. Są delikatnie pachnące pieczonym jabłkiem, cynamonem i piernikiem. Święta w papilotkach 🙂

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka maślanki o smaku pieczonego jabłka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 4 pierniki toruńskie o smaku cytrynowym lub naturalnym „Kopernik”

krem:

  • 4 Pierniki toruńskie o smaku cytrynowym lub naturalnym „Kopernik”
  • 3 kopiaste łyżki mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru

Mąkę, cukier i proszek łączymy w misce. Dodajemy jajka, maślankę i olej oraz pokrojone w małą kosteczkę pierniki.

Wlewamy masę do papilotek i pieczemy 20 minut w 200 stopniach termoobieg.

Aby zrobić krem, pierniki blendujemy na sypko. Mascarpone łączymy z cukrem-pudrem oraz „piaskiem” piernikowym przy pomocy łyżki.

Szprycą z końcówką 1M Wiltona dekorujemy babeczki i gotowe 🙂

IMG_9484

IMG_9485

DSC_0033

1

2

3

4

6