świąteczne pierniki

7

 

Nadeszła chwila aby otworzyć sezon na świąteczne wypieki 🙂 Zalet tych małych niewinnych ciasteczek jest parę: są smaczne, można je długo przechowywać, nadają się na ozdoby świąteczne, można zrobić dowolne kształty, można dekorować razem z dziećmi i no ten zapach w mieszkaniu- kardamon, goździki, cynamon…od razu robi się atmosfera, tylko śniegu póki co brak 🙂

 

Za tydzień mam zamówienie na 150 takich pierników, więc poczyniłam pierwsze próby w tym roku i zrobiłam parę na próbę, tym razem z maki pełnoziarnistej 🙂

 

Mąka pełnoziarnista – świeżo mielona mąka pełnoziarnista zawiera siedem razy więcej witamin, sześć razy więcej żelaza, cztery razy więcej potasu i miedzi niż normalna biała mąka. Jest dobrym źródłem błonnika, witamin oraz mikro- i makroelementów.

 

Składniki:

– 2 szklanki mąki pełnoziarnistej

– 2 łyżki masła

– 2 łyżki miodu

– 1 jajko + 1 jako do posmarowania

– 2 łyżeczki sody

– 3/4 szklanki cukru

– 2 łyżki przyprawy do ciasteczek korzennych

– 3 łyżki mleka

 

Wyrabiamy ciasto ręcznie lub z pomocą robota – wsypujemy mąkę i podgrzany, ciepły miód, mieszamy lub wyrabiamy ręcznie 🙂 Dodajemy cukier, sodę, przyprawy, jajko, masło- wyrabiamy. Dodajemy po trochu ciepłe mleko aż do uzyskania zwartej konsystencji ciasta. Powinno się kleić, ale nie powinno być za rzadkie, w razie czego dodać więcej mąki. Powinna z ciasta dać się zrobić kula, która nie przylepia się do rąk 🙂 Dzielimy ciasto na połowę i wałkujemy niezbyt grubo, około 2 mm. gdyby ciasto kleiło się do wałka- posypujemy mąką. Wycinamy ulubione wzory i smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach około 15 minut.

1
2

Ciasteczka przechowujemy w blaszanych pudełkach- będą miękkie na święta 😉

 

8