szarlotka bezglutenowa

9

Kupiłam kwaśne jabłka z zamiarem zrobienia szarlotki,bo to  idealne ciasto na jesień. Parę szarlotek już piekłam na bloga, tym razem chciałam zrobić taką tradycyjną szarlotkę babciną, ale znów się nie udało, bo wpadł mi pomysł aby zrobić szarlotkę dla mamy czyli bez glutenu.Był to gest wdzięczności, za to że Pani Matka oprawiła dziś ryby na obiad 😉 Kupiłam 2 dorady i nie zauważyłam, że ryby są niewypatroszone 🙂 Kiedyś patroszyłam pstrąga, ale usuwanie wnętrzności ryby nie należy do moich ulubionych czynności, a mama obiecała pomóc. Mama tak się ucieszyła jak zobaczyła szarlotkę, że warto było 🙂 Powiem szczerze, ze miałam obawy, bo uważam że ciasta na mące pszennej są najsmaczniejsze. Zbyt wiele doświadczeń z wypiekami bezglutenowymi nie mam, ale jestem otwarta na eksperymenty.Na wszelki wypadek zrobiłam małą szarlotkę, jakby okazała się niedobra, to będzie mniej szkoda 😉

Żałuje, że zrobiłam małą bo okazała się przepyszna. Mama 3 razy mi przypominała, że mam napisać, że to najlepsza szarlotka bezglutenowa jaką jadła 🙂 Co prawda nie jadła innej, ale zjadłyśmy ją całą we 2 i na pewno będę ja często piekła- wyszła przepyszna i nie sądziłam, że można upiec dobre ciasto bez mąki pszennej 🙂 Ciasto jest bardzo kruche, jabłka kwaskowe, chrupiące…serio bardzo dobra szarlotka 😀

Składniki:

  • 75 g mąki ryżowej
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 75 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mielonych migdałów
  • 125 g zimnego masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru + 5 łyżek do nadzienia
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3  spore jabłka np „Szara reneta”
  • 1 łyżka miodu akacjowego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • cukier puder i płatki migdałowe do dekoracji

Mąki łączymy z migdałami mielonymi, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy zimne masło i zagniatamy ciasto ręcznie lub przy pomocy robota. Pod koniec dodajemy jajko.Ciasto ma być jednolite. Tworzymy z ciasta kulę, owijamy folią i wkładamy na 1 h. do zamrażarki.

IMG_8667

IMG_8668

W tym czasie obieramy i kroimy jabłka. Na ćwiartki a potem na pół-talarki. Od razu polewamy je sokiem z cytryny. Zasypujemy je cukrem,dodajemy ekstrakt, polewamy miodem i odstawiamy.

IMG_8674

Tortownicę 22 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy je na pół. Pierwszą połowę wałkujemy i wykładamy dno tortownicy. Na ciasto wykładamy jabłka a z pozostałej części ciasta wykrawamy kratkę, którą układamy na jabłkach. Można również ciasto rozwałkować i ułożyć płasko na owocach.

IMG_8675

IMG_8676

Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Termoobieg.Ciasto posypujemy cukrem-pudrem i podprażonymi płatkami migdałów.

1

3

5

6

8

7