szarlotka z zielonymi jabłkami granny smith i konfiturą z dzikiej róży
Kolejna szarlotka bezglutenowa 🙂 Tym razem z zielonymi jabłuszkami,delikatnym aromatem dzikiej róży i na kruchym cieście.Ciasto jest mało słodkie,idealne dla osób które lubią bardzo słodkich deserów.
Składniki:
- 100 g mąki ryżowej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 150 g mąki kukurydzianej
- 50 g mąki migdałowej
- 50 g mąki kokosowej
- 2 jajka
- 3/4 cukru brązowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia, bezglutenowego
nadzienie:
- 6 średnich jabłek granny smith
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki cukru brązowego
- 3 łyżki konfitury z dzikiej róży
- 1 jajko do posmarowania
Mąki łączymy ze sobą, dodajemy cukier i proszek.Dodajemy zimne, pokrojone masło po kawałku i zagniatamy ciasto ręcznie lub przy pomocy robota. Pod koniec dodajemy jajka.Ciasto owijamy folią i wkładamy na 1 h. do zamrażalki.
Jabłka myjemy i pozbywamy się gniazd nasiennych. kroimy w kosteczkę, polewamy sokiem z cytryny i miodem, wsypujemy cukier. Mieszamy.
Tortownicę 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części.3/4 ciasta wałkujemy i wykładamy dno tortownicy i boki. Smarujemy konfiturą i wykładamy jabłka.1/3 ciasta wykładamy na jabłka i dolepiamy brzegi. Smarujemy rozmąconym jajkiem wierzch ciasta i pieczemy 45 minut w 180 stopniach.