szarlotka z zielonymi jabłkami granny smith i konfiturą z dzikiej róży

3

Kolejna szarlotka bezglutenowa 🙂 Tym razem z zielonymi jabłuszkami,delikatnym aromatem dzikiej róży i na kruchym cieście.Ciasto jest mało słodkie,idealne dla osób które lubią bardzo słodkich deserów.

Składniki:

  • 100 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki migdałowej
  • 50 g mąki kokosowej
  • 2 jajka
  • 3/4 cukru brązowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, bezglutenowego

nadzienie:

  • 6 średnich jabłek granny smith
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 3 łyżki konfitury z dzikiej róży
  • 1 jajko do posmarowania

 

Mąki łączymy ze sobą, dodajemy cukier i proszek.Dodajemy zimne, pokrojone masło po kawałku i zagniatamy ciasto ręcznie lub przy pomocy robota. Pod koniec dodajemy jajka.Ciasto owijamy folią i wkładamy na 1 h. do zamrażalki.

Jabłka myjemy i pozbywamy się gniazd nasiennych. kroimy w kosteczkę, polewamy sokiem z cytryny i miodem, wsypujemy cukier. Mieszamy.

Tortownicę 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części.3/4 ciasta wałkujemy i wykładamy dno tortownicy i boki. Smarujemy konfiturą i wykładamy jabłka.1/3 ciasta wykładamy na jabłka i dolepiamy brzegi. Smarujemy rozmąconym jajkiem wierzch ciasta i pieczemy 45 minut w 180 stopniach.

IMG_8993

IMG_8994

IMG_9001

IMG_9004

 

IMG_9006

IMG_9007

1

2

4

5