szaszłyk hawajski
Kurczak plus ananas to zestaw hawajski, no prawie…ale ładnie brzmi 🙂 Stosując się do zasad diety lekkostrawnej przyrządzam potrawy głównie je gotując, piekąc w piekarniku w folii, parując na parze czy grilując przy pomocy grila elektrycznego – ograniczam tym samym użycie tłuszczu a potrawy nie są smażone czy ciężkie dla wątroby. Tym razem sobie pogrilujemy w styczniu 🙂
Grill, z którego korzystam jest niewielki i niewiele też kosztował- niecałe 50 zł, uważam że jest o niebo lepszy od patelni grilowej, gdyż działa z góry i dołu a dzięki temu produkty są soczyste. Na patelnie mimo wszystko trzeba wlać choć odrobinę oleju, żeby nie zaczęła dymić a produkty takie jak kurczak które dłużej się smaży robią się po pewnym czasie zwyczajnie suche. Takie moje osobiste doświadczenia 🙂
kalorie- około 80 kcal jedna sztuka
Składniki:
na 2 spore szaszłyki
– 1 pierś z kurczaka
– 5 plastrów ananasa
– 3 łyżki oliwy
– 1/2 kostki rosołowej
– pieprz
– natka pietruszki
Pierś myje,oczyszczam z błonek, osuszam i kroje w spora kostkę. Ananasa kroje w półplasterki.
Kostkę rosołową mieszam z 2 łyżkami oliwy, tworząc gęstą marynatę, obtaczam w niej kostki kurczaka.
Na patyczki do szaszłyków nadziewam raz kurczaka a raz 2 półplasterki ananasa- wkładam szaszłyki na grilla. Griluje około 10 minut. Gotowe szaszłyki polewam przed podaniem oliwą wymieszaną z natką pietruszki i posypuje świeżo zmielonym pieprzem.
Ziemniaki
26 stycznia 2015 @ 10:58
Ziemniaki
Wspaniały blog wiele przydatnych informacji zawartych w poszczególnych postach, Dzięki Ci za to serdeczne, zapraszam także do siebie…