szaszłyki z indyka z warzywami i pikantną salsą mango chilii

1Trudno uwierzyć, ale tak smaczny obiad można zrobić w 15 minut 🙂

Składniki:

  • 400 g mięsa z indyka na gulasz
  • 5-6 sztuk pieczarek
  • mała cukinia
  • 1 czerwona cebula
  • 1 mango
  • oliwa
  • chili
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • przyprawa Kamis „brazylijski zesty herbs”

dodatkowo: patyczki do szaszłyków i elektryczny grill

Pieczarki kroimy na połówki,cebule na pół a potem oddzielamy kawałki w kształcie łódeczek.Cukinie kroimy na grubsze talarki.

Mięso marynujemy w przyprawie i 2 łyżkach oliwy.

Na patyczki nadziewamy raz mięso raz warzywa : cebule, cukinię i pieczarki.

Grillujemy około 5 minut.W tym czasie w blenderze robimy salsę:

Miąższ mango, blendujemy krótko z kawałkiem papryczki chili, sokiem z cytryny i sosem sojowym, dodajemy miód.

Ciepłe szaszłyki podajemy z salsą.

2

3