sznycel cielęcy po wiedeńsku

7

Sznycel po wiedeńsku to kawałek mięsa cielęcego, panierowany w bułce tartej, smażony na maśle, podawany z plasterkiem cytryny. Jest to potrawa kuchni austriackiej i nazywa się Aufsichtsbehörde.

W innej odsłonie niż z ziemniakami i zimnym piwem  sznycla nie widzę. Żadnego puree z batata, klasycznie i z sadzonym jajkiem podam to danie ku uciesze Kolegów z pracy 🙂

Składniki:

– sznycel cielęcy

– 2 łyżki mąki

– 1 jajko

– 2 łyżki tartej bułki

– 3 spore łyżki masła klarowanego

 – sól

Po wyjęciu sznycla z tacki, okazało się , że zamiast jednego dużego kawałka są dwa małe 🙁

Mięso myjemy, osuszamy i tłuczkiem rozbijamy przez folię spożywczą- aby nie uszkodzić struktury mięsa.

1

Kotleta solimy, obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej.

3

Kotleta smażymy na klarowanym maśle, początkowo na sporym ogniu,z obu stron ( około 3 minut) później zmniejszamy ogień, kładziemy kawałek masła na kotlecie i przykrywamy pokrywką na chwilę. Zdejmujemy pokrywkę i robimy tak z drugą stroną kotleta. Kotlety odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

4

5

tradycyjnie kotlet podajemy z jajkiem sadzonym, kawałkiem cytryny i z ziemniakami ,do tego surówka 🙂

 8

6

9