szparagi zapieczone z szynką z sosem holenderskim
Były białe, czas na zielone 🙂 Od szparagów wole chyba kalafiora, jeśli chodzi o warzywa sezonowe. Aczkolwiek przekonałam się do nich, chyba po tym jak kupiłam w końcu świeże sztuki, widocznie wcześniejsze nie były 🙂 Kupuje co roku, robię i są niedobre – zastanawiałam się co robię nie tak, były włókniste i łykowate. W tym roku kupiłam na bazarze świeże i wyszły super. Szparag musi być twardy, jędrny i najlepiej nie kupować ich w marketach- leżą w chłodniach nie wiadomo ile, a cena jest taka sama. Za pęczek białych czy zielonych szaragów zapłacimy około 10 zł. Klasycznym dodatkiem do szparagów jest sos holenderski- sos na bazie żółtek, masła i cytryny. Idealnie podkreśla ich smak oraz dodaje wyrazistości.
Składniki:
– pęczek zielonych szparagów
– 6 plastrów szynki ( u mnie szynka włoska)
– jajko
– 1 łyżka octu
– sól
– pieprz
sos:
– 2 żółtka
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1/4 kostki masła
– sól
-pieprz
Odcinamy zdrewniałe końce szparagom.Wkładamy je do gotującej się, osolonej wody i gotujemy około 5 minut.Ważne, aby czubki nie były zanurzone w wodzie, bo są bardzo delikatne i dużo szybciej by się ugotowały i rozmiękły.Po ugotowaniu bierzemy po 2 sztuki i zawijamy z szynką. wstawiamy do piekarnika na 10 minut, najlepiej z opcją grill.
Robimy jajko w koszulce- w garnku gotujemy wodę, wlewamy ocet i wbijamy szybkim ruchem jajko. Wodę najlepiej wcześniej zamieszać łyżką aby powstał mały wir.Po ścięciu się białka, wyjmujemy jajko łyżką cedzakową.
Robimy sos:
Żółtka ubijamy trzepaczką z sokiem z cytryny, solą i pieprzem- w kąpieli wodnej ( do rondelka wlewamy wodę,stawiamy na gazie, na rondelku ustawiamy szklaną miskę). Masło roztapiamy i ciepłe wlewamy powoli ciurkiem do żółtek cały czas mieszając. Uwaga: sos łatwo zepsuć, nie raz mi się zważył, trzeba być cierpliwym i po jednym nieudanym sosie się nie zniechęcać 🙂 Na prawdę, nie tak łatwo go zrobić, aczkolwiek jest pyszny 🙂
Na podpieczonych szparagach układamy jajko w koszulce i polewamy sosem, posypuje świeżo mielonym pieprzem.