szparagi zapieczone z szynką z sosem holenderskim

1

Były białe, czas na zielone 🙂 Od szparagów wole chyba kalafiora, jeśli chodzi o warzywa sezonowe. Aczkolwiek przekonałam się do nich, chyba po tym jak kupiłam w końcu świeże sztuki, widocznie wcześniejsze nie były  🙂 Kupuje co roku, robię i są niedobre – zastanawiałam się co robię nie tak, były włókniste i łykowate. W tym roku kupiłam na bazarze świeże i wyszły super. Szparag musi być twardy, jędrny i najlepiej nie kupować ich w marketach- leżą w chłodniach nie wiadomo ile, a cena jest taka sama. Za pęczek białych czy zielonych szaragów zapłacimy około 10 zł. Klasycznym dodatkiem do szparagów jest sos holenderski- sos na bazie żółtek, masła i cytryny. Idealnie podkreśla ich smak oraz dodaje wyrazistości.

Składniki:

– pęczek zielonych szparagów

– 6 plastrów szynki ( u mnie szynka włoska)

– jajko

– 1 łyżka octu

– sól

– pieprz

sos:

– 2 żółtka

– 1 łyżka soku z cytryny

– 1/4 kostki  masła

– sól

-pieprz

 Odcinamy zdrewniałe końce szparagom.Wkładamy je do gotującej się, osolonej wody i gotujemy około 5 minut.Ważne, aby czubki nie były zanurzone w wodzie, bo są bardzo delikatne i dużo szybciej by się ugotowały i rozmiękły.Po ugotowaniu bierzemy po 2 sztuki i zawijamy z szynką. wstawiamy do piekarnika na 10 minut, najlepiej z opcją grill.

IMG_6645

IMG_6647

Robimy jajko w koszulce- w garnku gotujemy wodę, wlewamy ocet i wbijamy szybkim ruchem jajko. Wodę najlepiej wcześniej zamieszać łyżką aby powstał mały wir.Po ścięciu się białka, wyjmujemy jajko łyżką cedzakową.

Robimy sos:

Żółtka ubijamy trzepaczką z sokiem z cytryny, solą i pieprzem- w kąpieli wodnej ( do rondelka wlewamy wodę,stawiamy na gazie, na rondelku  ustawiamy szklaną miskę). Masło roztapiamy i ciepłe wlewamy powoli ciurkiem do żółtek cały czas mieszając. Uwaga: sos łatwo zepsuć, nie raz mi się zważył, trzeba być cierpliwym i po jednym nieudanym sosie się nie zniechęcać 🙂 Na prawdę, nie tak łatwo go zrobić, aczkolwiek jest pyszny 🙂

IMG_6643

IMG_6646

Na podpieczonych szparagach układamy jajko w koszulce i polewamy sosem, posypuje świeżo mielonym pieprzem.

2

3

4

6