szybkie ciasto czekoladowe z kremem i polewą
Parę razy zdarzyło mi się, że musiałam szybko zrobić ciasto bo miałam niezapowiedzianych gości czy na szybko do pracy w tygodniu musiałam wyczarować słodkość 🙂 Zawsze wtedy do głowy mi wpadało szybkie ciasto czekoladowe, które robi się expresowo i bez miliona brudnych naczyń 🙂
Składniki:
- 250 g mąki
- 200 g cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 200 ml oleju
- 3 jajka
- 200 ml śmietany 18 %
polewa:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżka masła
krem opcjonalnie:
- 250 ml śmietany 36 %
- mascarpone
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru
Ciasto: łączymy w jednej misce suche składniki, a właściwie przesiewamy przez sitko.W drugiej misce łączymy składniki mokre: śmietanę, jajka, olej. Wlewamy mokre do suchych, mieszamy, wylewamy do formy 24 cm. U mnie forma silikonowa. Zwykłą formę należy posmarować masłem i posypać mąką.Pieczemy około godziny w 180 stopniach.
Czekoladę na polewę rozpuszczamy w mikrofali lub w kąpieli wodnej.Dodajemy masło.
Śmietanę ubijamy, dodajemy mascarpone, cukier i kakao.
Ostudzone ciasto kroimy na dwa krążki, przekładamy kremem i polewamy polewą.Ja jeszcze ciasto nasączam ciepłym mlekiem.