szybkie ciasto czekoladowe z kremem i polewą

9

Parę razy zdarzyło mi się, że musiałam szybko zrobić ciasto bo miałam niezapowiedzianych gości czy na szybko do pracy  w tygodniu musiałam wyczarować słodkość 🙂 Zawsze wtedy do głowy mi wpadało szybkie ciasto czekoladowe, które robi się expresowo i bez miliona brudnych naczyń 🙂

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 200 g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 200 ml oleju
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietany 18 %

polewa:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka masła

krem opcjonalnie:

  • 250 ml śmietany 36 %
  • mascarpone
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru

Ciasto: łączymy w jednej misce suche składniki, a właściwie przesiewamy przez sitko.W drugiej misce łączymy składniki mokre: śmietanę, jajka, olej. Wlewamy mokre do suchych, mieszamy, wylewamy do formy 24 cm. U mnie forma silikonowa. Zwykłą formę należy posmarować masłem i posypać mąką.Pieczemy około godziny w 180 stopniach.

Czekoladę na polewę rozpuszczamy w mikrofali lub w kąpieli wodnej.Dodajemy masło.

Śmietanę ubijamy, dodajemy mascarpone, cukier i kakao.

Ostudzone ciasto kroimy na dwa krążki, przekładamy kremem i polewamy polewą.Ja jeszcze ciasto nasączam ciepłym mlekiem.

IMG_2218

IMG_2219

8

7