szyszki

szyszka0

Kojarzą mi się z dzieciństwem, odpustem i z …cmentarzem 🙂 Od kiedy zrobiło się”odpustowo” przed cmentarzami można mieć 2 w 1 🙂

Preparowany ryż to śmieszny twór, właściwie nie wpadłam jeszcze na inne jego zastosowania niż szyszki,ale na pewno mnie wkrótce oświeci 🙂

 

Składniki:

– 140 g ryżu preparowanego

– 150 g masła

– 0,5 kg krówek

Masło roztapiamy w dużym  garnku, wkładamy krówki i mieszamy aż powstanie jednolita masa toffi 🙂 Zdejmujemy z ognia i wsypujemy ryż, mieszamy bardzo dokładnie aby każde ziarenko ryżu było w błyszczącej złotej mazi 🙂

Czekamy aż lekko przestygnie ale nie zwlekamy też za bardzo bo jak ostygnie nie uformujemy kulek. Ja zakładam lateksowe rękawiczki bo masa jest gorąca i jest to bardziej estetyczne 🙂 Formujemy małe kulki wielkości piłeczki do ping-ponga i zjadamy 🙂

Zrobiłam porcje szyszek x 2 dla moich łasuchów w pracy – w drugim garnku do masła i krówek dodałam sporą łyżkę kakao 🙂

szyszki1