szyszki
Kojarzą mi się z dzieciństwem, odpustem i z …cmentarzem 🙂 Od kiedy zrobiło się”odpustowo” przed cmentarzami można mieć 2 w 1 🙂
Preparowany ryż to śmieszny twór, właściwie nie wpadłam jeszcze na inne jego zastosowania niż szyszki,ale na pewno mnie wkrótce oświeci 🙂
Składniki:
– 140 g ryżu preparowanego
– 150 g masła
– 0,5 kg krówek
Masło roztapiamy w dużym garnku, wkładamy krówki i mieszamy aż powstanie jednolita masa toffi 🙂 Zdejmujemy z ognia i wsypujemy ryż, mieszamy bardzo dokładnie aby każde ziarenko ryżu było w błyszczącej złotej mazi 🙂
Czekamy aż lekko przestygnie ale nie zwlekamy też za bardzo bo jak ostygnie nie uformujemy kulek. Ja zakładam lateksowe rękawiczki bo masa jest gorąca i jest to bardziej estetyczne 🙂 Formujemy małe kulki wielkości piłeczki do ping-ponga i zjadamy 🙂
Zrobiłam porcje szyszek x 2 dla moich łasuchów w pracy – w drugim garnku do masła i krówek dodałam sporą łyżkę kakao 🙂
WWW.XMC.PL
20 marca 2015 @ 16:04
http://WWW.XMC.PL
Wspaniały blog wiele przydatnych informacji zawartych w poszczególnych postach, Dzięki Ci za to serdeczne, zapraszam także do siebie…
5 listopada 2014 @ 10:53
Polecam – Pyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu a patent „w rękawiczkach ” bardzo dobry