tajskie, zielone curry z kurczakiem, brokułami i groszkiem

5

Smak orientalny, a szczególnie kuchni tajskiej bardzo mi odpowiada. Podstawą tej kuchni są świeże warzywa,chude mięso i owoce morza, a najczęstszymi dodatkami – trawa cytrynowa, limonki,chili, imbir i mleko kokosowe. Dla mnie idealne danie na obiad – green curry jest lekko ostrawe przez dodatek 30 % chili, przez co rozgrzewa i powoduje uczucie sytości,a ostre przyprawy powodują szybsze trawienie, ogólnie poprawiają metabolizm. Pierś z kurczaka dostarczy białka, a warzywa witamin. Dodatek limonki i kolendry nada świeżości daniu. Pół godziny i danie orientalne gotowe 🙂

Do potrawy użyłam gotowej,zielonej pasty curry firmy Kanokwan, wyprodukowanej w Tajlandii, cena opakowania około 5 zł, starcza na danie dla 6 osób. Skład: 30 % chili, 20 % trawy cytrynowej, 15 % czosnek, sól, szalotka, 10 % galangal, kmin i limonka kaffir.

Kalorie- około 70 kcal w 100 g

Składniki:

– jedna pierś z kurczaka

– 400 ml mleka kokosowego

– szklanka mrożonego groszku

– garść różyczek brokuła

– 2 łyżeczki zielonej pasty curry

– pół łyżeczki soli

 

Pierś z kurczaka kroje w paseczki. W rondlu podgrzewam mleko kokosowe i dodaje 2 łyżki pasty, po 3 minutach dodaje kurczaka i duszę, aż się ugotuje, dolewam 100 ml wody, groszek i brokuły, gotuje około 10 minut.Przed podaniem posypuje świeżą kolendrą. Danie podaje się z ryżem jaśminowym, zdecydowanie łagodzi ostry smak dania.Mi wyszło dość gęste.

1

2

3

4

 6

8