tarta czekoladowa z kremem czekoladowym i malinami

 

1

Do znudzenia dalej jadę z tartami 🙂 Tym razem z robię na ciemnym spodzie i z dodatkiem malin- moich ulubionych owoców 🙂 Tartę robię na swoje imieniny i zanoszę do pracy, robię ja pierwszy raz więc testerzy będą próbować i oby smakowało 🙂 Malinki kupiłam dziś za 8 zł spore opakowanie i do tego Pan był tak miły że dał mi duże opakowanie borówki amerykańskiej gratis,a normalnie kosztowały 10 zł 🙂 Nie umiem przyjmować prezentów więc wytargowałam, że za Jego dobroć dostanie 5 zł bo nie ma że za darmo 🙂 Może było Jemu mnie szkoda bo wyglądałam dziś jak półtora nieszczęścia- skóra mi schodzi z twarzy, nos i czoło- poparzone po weekendowym wypadzie nad morze,do tego stresujący dzień odbił mi się nie twarzy, ale mam chociaż borówki prawie za free 🙂 Są mili ludzie na tym padole, są 🙂

Składniki:

– 150g mąki

– 3 łyżki kakao
– 50g zimnego masła
– 50g cukru pudru
– 1 jajko
– szczypta soli

krem:

– 250 ml śmietanki 36 %

– 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady

– 1 tabliczka mlecznej czekolady

– duże opakowanie malin

Ugniatamy ciasto z podanych składników i wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Formę na tartę około 26-28 cm, smarujemy masłem, obsypujemy tartą bułką. Do formy wykładamy ciasto, ugniatając aby wypełniło równo całą formę oraz robimy brzegi. Ciasto nakłuwamy widelcem, albo jak mamy możliwość wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy na niego np groch,dzięki temu ciasto nie urośnie i będzie równe. Pieczemy w 180 stopniach 25 minut.

IMG_7361

IMG_7362

W rondelku podgrzewamy śmietankę, dodajemy czekoladę i rozpuszczamy. nie doprowadzamy do wrzenia.Odstawiamy do ostudzenia.

IMG_7363

10 sztuk malin odkładamy do dekoracji, resztę ugniatamy widelcem.

IMG_7364

Na ostudzony spód wylewamy ostudzoną czekoladę, wstawiamy do lodówki najlepiej na noc albo na 2-3 h.

IMG_7366

IMG_7365

Dekorujemy malinami i cukrem-pudrem.

2

3

1

4