tarta na kruchym spodzie z serem i owocami
Czy ta tarta była planowana? Nie 🙂 Czy mam czas na robienie dodatkowych wypieków poza rozkładem jady? Nie 🙂 Czy umiem się powstrzymać? Nie 🙂
Zostało mi 0,5 kg twarogu po zrobieniu sernika creme brulle na zamówienie i postanowiłam zrobić tarty z serem i owocami.Owoce udało mi się upolować po taniości w Lidlu. Moje ukochane maliny były za 4 zł a truskawki po 5 zł. Czekały w lodowce grzecznie, aż się doczekały 🙂
Prosta sprawa a cieszy oko 🙂 Pachnie obłędnie – owocami, miętą, limonką, czuje wiosnę w powietrzu 🙂
Składniki:
ciasto ( z przepisu Gordona Ramsaya):
– 125 g zimnego masła
– 90 g cukru
– 1 duże jajko
– 250 g mąki
– szczypta soli
nadzienie:
– 0,5 kg sera twarogowego, 3-krotnie mielonego
– 100 g mascarpone
– 3 łyżki cukru
– 1 jajko
dekoracja:
– owoce
– skórka otarta z 1 limonki
– masło i bułka tarta do formy
Masło siekamy z cukrem, dodajemy mąkę, sól i jajko, wyrabiamy ciasto.Robimy z ciasta kule, owijamy folia i na 30 minut wstawiamy do lodówki.
Formę do tarty smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Schłodzone ciasto wałkujemy niezbyt cienko i układamy w formie, palcami rozprowadzamy ciasto w foremce po brzegi. Nakłuwamy widelcem ciasto. Na ciasto wyłożyłam konfiturę z płatków róży, bo zostało na dnie w słoiku i chciałam ją wykończyć – Wy nie musicie nic dodawać, a jak lubicie dużo słodyczy można posmarować ciasto dżemem malinowym 🙂
Ser mieszamy z mascarpone, cukrem i jajkiem. Wylewamy na kruchy spód i pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
Limonkę sparzamy i na małej tarce lub przy pomocy narzędzia do zestowania uzyskujemy skórkę. Siekamy ja na mniejsze kawałki.
Na ostudzonej tarcie układamy owoce i posypujemy startą skórką z limonki, układamy świeżą miętę 🙂
30 marca 2015 @ 14:05
Cudna 🙂
Też nie umiem się powstrzymać przed pieczeniem 🙂
30 marca 2015 @ 22:33
Już myślałam, że jestem chora 😛