tarta na kruchym spodzie z serem i owocami

2

Czy ta tarta była planowana? Nie 🙂 Czy mam czas na robienie dodatkowych wypieków poza rozkładem jady? Nie 🙂 Czy umiem się powstrzymać? Nie 🙂

Zostało mi 0,5 kg twarogu po zrobieniu sernika creme brulle na zamówienie i postanowiłam zrobić tarty z serem i owocami.Owoce udało mi się upolować po taniości w Lidlu. Moje ukochane maliny były za 4 zł a truskawki po 5 zł. Czekały w lodowce grzecznie, aż się doczekały 🙂

Prosta sprawa a cieszy oko 🙂 Pachnie obłędnie – owocami, miętą, limonką, czuje wiosnę w powietrzu 🙂

Składniki:

ciasto ( z przepisu Gordona Ramsaya):

– 125 g zimnego masła

– 90 g cukru

– 1 duże jajko

– 250 g mąki

– szczypta soli

nadzienie:

– 0,5 kg sera twarogowego, 3-krotnie mielonego

– 100 g mascarpone

– 3 łyżki cukru

– 1 jajko

dekoracja:

– owoce

– skórka otarta z 1 limonki

– masło i bułka tarta do formy

Masło siekamy z cukrem, dodajemy mąkę, sól i jajko, wyrabiamy ciasto.Robimy z ciasta kule, owijamy folia i na 30 minut wstawiamy do lodówki.

IMG_5485

IMG_5487

Formę do tarty smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Schłodzone ciasto wałkujemy niezbyt cienko i układamy w formie, palcami rozprowadzamy ciasto w foremce po brzegi. Nakłuwamy widelcem ciasto. Na ciasto wyłożyłam konfiturę z płatków róży, bo zostało na dnie w słoiku i chciałam ją wykończyć – Wy nie musicie nic dodawać, a jak lubicie dużo słodyczy można posmarować ciasto dżemem malinowym 🙂

IMG_5489

IMG_5490

Ser mieszamy z mascarpone, cukrem i jajkiem. Wylewamy na kruchy spód i pieczemy 25 minut w 180 stopniach.

IMG_5493

IMG_5495

Limonkę sparzamy i na małej tarce lub przy pomocy narzędzia do zestowania uzyskujemy skórkę. Siekamy ja na mniejsze kawałki.

IMG_5505

Na ostudzonej tarcie układamy owoce i posypujemy startą skórką z limonki, układamy świeżą miętę 🙂

5

4

7

9

10

11

13