tarta piernikowa z czekoladą i powidłami śliwkowymi

 

5

Składniki:

  •  2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników lub cynamonu
  • 1/2 słoika konfitury śliwkowej
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 100 g mascarpone
  • 250 ml śmietany 36 %

Z mąki, cukru, masła, żółtka i przyprawy zagniatamy ciasto. Odcinamy 1/4 ciasta, formujemy w kulkę i wkładamy do lodówki. Resztą ciasta wykładamy natłuszczoną masłem tortownicę 28-30 cm, formujemy boki około 2 cm.Ciasto w formie wkładamy do zamrażarki na godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasto około 20-25 minut.Studzimy. Z pozostałego ciasta wycinamy formą gwiazdkową parę gwiazdek do ozdoby.

Śmietanę miksujemy z mascarpone i dolewamy ciurkiem rozpuszczoną czekoladę, mieszamy delikatnie.

Ostudzony, kruchy spód smarujemy konfiturą śliwkową, wykładamy na konfiturę masę czekoladową.Układamy kruche ciasteczka gwiazdki. Ja udekorowałam jeszcze ciasteczka czekoladowa masą cukrową.Oprószamy cukrem pudrem.

2

 

3

 

3