tarta snickers

3

Tarta powstała na zamówienie dla Taty mojej przyjaciółki Aleksandry. Tata Oli ma tylko jeden wymóg- ma być tak słodko że aż mdli 🙂 Ciasteczkowo-czekoladowy spód, śmietanka z mascarpone i karmelem oraz orzeszki –  same pyszne, słodziutkie składowe. Tarta jest bez pieczenia i jest prosta w przygotowaniu a przy tym bardzo efektowna.Zobaczymy czy będzie wystarczająco słodka.

Składniki:

  • 250 g ciasteczek „hit”
  • 3 czubate łyżki masła
  • 500 ml śmietanki 36 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 puszka kajmaku
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki orzeszków ziemnych, solonych
  • 1 łyżka masła
  • 2 batony snickers

Puszkę kajmaku wkładamy do rondelka z woda i gotujemy 20 minut. Puszki nie otwieramy w trakcie podgrzewania.

Ciasteczka mielimy w blenderze i dodajemy do nich rozpuszczone masło. Mieszamy i wykładamy nimi formę 24 cm.Brzegi formy również. Wkładamy formę na 20 minut do lodówki.

Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy  mascarpone i 1/3 kajmaku, który po wyjęciu z wody powinien być pół-płynny.

Formę wyjmujemy z lodówki i wylewamy na spód ciasteczkowy 3/4 kajmaku a na kajmak wylewamy masę śmietankową.

Na pusta patelnie wysypujemy cukier i czekamy aż się skarmelizuje. Jak będzie płynny i złoty to dodajemy 1 łyżkę masła i orzeszki, mieszamy. Lekko studzimy. Jeśli karmel zrobi się twardy, siekamy go nożem na mniejsze kawałki.

Ważne jest aby nie wykładać gorącego karmelu z orzeszkami na śmietankową masę gdyż masa się rozpuści na wierzchu i popłynie, tak jak mi się to przydarzyło.

Batoniki kroimy na małe kawałki i układamy na tarcie.

Do ciasta dla taty Oli dodałam jeszcze cukier do masy, ale aby tarta nie była przesłodzona Wy tego nie róbcie 🙂

IMG_8836

IMG_8838

IMG_8844

IMG_8845

IMG_8846

IMG_8848

1

2

4