tarta snickers
Tarta powstała na zamówienie dla Taty mojej przyjaciółki Aleksandry. Tata Oli ma tylko jeden wymóg- ma być tak słodko że aż mdli 🙂 Ciasteczkowo-czekoladowy spód, śmietanka z mascarpone i karmelem oraz orzeszki – same pyszne, słodziutkie składowe. Tarta jest bez pieczenia i jest prosta w przygotowaniu a przy tym bardzo efektowna.Zobaczymy czy będzie wystarczająco słodka.
Składniki:
- 250 g ciasteczek „hit”
- 3 czubate łyżki masła
- 500 ml śmietanki 36 %
- 250 g serka mascarpone
- 1 puszka kajmaku
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki orzeszków ziemnych, solonych
- 1 łyżka masła
- 2 batony snickers
Puszkę kajmaku wkładamy do rondelka z woda i gotujemy 20 minut. Puszki nie otwieramy w trakcie podgrzewania.
Ciasteczka mielimy w blenderze i dodajemy do nich rozpuszczone masło. Mieszamy i wykładamy nimi formę 24 cm.Brzegi formy również. Wkładamy formę na 20 minut do lodówki.
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy mascarpone i 1/3 kajmaku, który po wyjęciu z wody powinien być pół-płynny.
Formę wyjmujemy z lodówki i wylewamy na spód ciasteczkowy 3/4 kajmaku a na kajmak wylewamy masę śmietankową.
Na pusta patelnie wysypujemy cukier i czekamy aż się skarmelizuje. Jak będzie płynny i złoty to dodajemy 1 łyżkę masła i orzeszki, mieszamy. Lekko studzimy. Jeśli karmel zrobi się twardy, siekamy go nożem na mniejsze kawałki.
Ważne jest aby nie wykładać gorącego karmelu z orzeszkami na śmietankową masę gdyż masa się rozpuści na wierzchu i popłynie, tak jak mi się to przydarzyło.
Batoniki kroimy na małe kawałki i układamy na tarcie.
Do ciasta dla taty Oli dodałam jeszcze cukier do masy, ale aby tarta nie była przesłodzona Wy tego nie róbcie 🙂