tarta truskawkowa z mascarpone

4

Tart robiłam wiele, za każdym razem inną. Tym razem też zaimprowizowałam i wyszło pysznie 🙂 Kruchy spód według przepisu jednego z najlepszych szefów kuchni na świecie – Michel Roux a do tego moja wariacja na temat wypełnienia- śmietana, mascarpone i miksowane truskawki, na wierzch świeże truskawki i galaretka. 2 maja ciężko było kupić truskawki mimo, że sezon na nie się zaczyna, udało się w 5 sklepie 🙂

Składniki:

ciasto kruche:

– 250 g mąki

– 125 g zimnego masła

– 3 łyżki cukru-pudru

– szczypta soli

– 1 jajko

– 40 ml zimnej wody

krem:

– 500 ml śmietanki 36 %

– 250 g mascarpone

– 10 truskawek

– 5 łyżek cukru-pudru

dekoracja:

– 500 g truskawek

– galaretka truskawkowa

Mąkę mieszamy z cukrem i solą, dodajemy jajko i po kawałku zimne masło, dolewamy wodę. Zagniatamy siato, owijamy folią i wkładamy na 30 minut do lodówki.

IMG_6209

Wałkujemy ciasto i wykładamy do formy wysmarowanej masłem ( u mnie 26 cm), formujemy wysokie brzegi, nakłuwamy ciasto widelcem aby nie wyrosło i pieczemy 25 minut w 180 stopniach.

IMG_6231

IMG_6234

Rozpuszczamy galaretkę w 250 ml wrzącej wody i wstawiamy do lodówki aby stężała lekko.

W tym czasie robimy krem: ubijamy śmietanę z cukrem-pudrem, pod koniec dodajemy po łyżce mascarpone i zblendowane truskawki.

IMG_6245

 

Na podpieczony i ostudzony spód wykładamy krem. Truskawki kroimy w plasterki i układamy na kremie. Tartę pokrywamy na wpół stężałą galaretką i wkładamy do lodówki na 2 godziny.

IMG_6246

3

2

1