tarta truskawkowa

6

Tarta była na zamówienie, ale robiłam już to ciasto nie raz- zawsze na jasnym, kruchym spodzie. Nie miałam dokładnych wytycznych, więc tym razem zrobiłam na kruchym acz czekoladowym spodzie.Zamiast masy budyniowej zrobiłam truskawkowe ptasie mleczko, wykorzystując swoje mrożone truskawki. Całość obłożyłam świeżymi truskawkami i polałam odrobiną galaretki poziomkowej.Czujecie już wiosnę? Dziś ma być podobno 20 stopni 🙂 Z przyjemnością spalę tą tartę na rowerze 🙂

Składniki:

– 400 g mrożonych truskawek ( wcześniej rozmrozić)

– 2 łyżki cytryny

– 1/2 szklanki cukru

– 3 łyżki żelatyny

– 1 galaretka truskawkowa

– 400 ml śmietanki 36 %

ciasto:

przepis na ciasto kruche pochodzi z Moich Wypieków „tarta z truskawkami”

– 160 g mąki

–  30 g kakao

– 60 g cukru pudru

– 100 g masła zimnego

– 1 łyżka śmietany

– 1 żółtko

dekoracja:

– 250 g truskawek

– galaretka poziomkowa

Składniki na ciasto łączymy ze sobą- ręcznie lub przy pomocy robota. Zawijamy w folię i wsadzamy do lodówki na 1 h (w tym czasie możemy zrobić masę truskawkową).

Formę do tarty 26-27 cm smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką.

 

Ciasto po wyjęciu z lodówki wałkujemy przez papier do pieczenia (wtedy ciasto nie klei się do wałka) i wykładamy na formę, formujemy brzegi, aż do wysokości formy. Nakłuwamy widelcem ciasto, aby nie urosło i wstawiamy do piekarnika na 25 minut w 190 stopniach.

IMG_5650

IMG_5679

Rozmrożone truskawki miksujemy blenderem, dodajemy do nich sok z cytryny. Śmietankę ubijamy z cukrem  na sztywno.

 

IMG_5626

IMG_5627

Truskawki podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wżenia. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody i dodajemy do ciepłych truskawek.Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody i tez dodajemy do truskawek. Studzimy.

Dodajemy po trochu do truskawek bitą śmietanę i mieszamy.Masa powinna być lekko tężejąca, jeśli nie wkładamy ja do lodówki na paręnaście minut. Wylewamy masę na upieczone ciasto i wstawiamy do stężenia do lodówki.

IMG_5680

Galaretkę poziomkową rozpuszczamy w 150 ml gorącej wody.Wstawiamy do lodówki.

Truskawki kroimy i układamy na zastudzonej masie.Gdy galaretka lekko stężeje bierzemy pędzel i smarujemy galaretką owoce.

IMG_5681

4

5

3