tarta z cukinią, suszonymi pomidorami, ricottą i kozim serem

IMG_3601

Znane jest moje umiłowanie do cukinii, ale że zjadłam w 2 dni całą, dużą tartę to chyba coś znaczy. Nigdy nie przepadałam za serem kozim ale odważyłam się kupić roladkę i właśnie do tarty ja dodać. Połączenie jest nieprawdopodobnie zgodne i jutro planuje zrobić ją ponownie, no cóż sezon bikini ma się ku końcowi, co sobie mam żałować 🙂

Składniki:

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 1 średnia cukinia
  • 1 duża cebula
  • 200 g sera ricotta
  • 3 jajka
  • 4 łyżki śmietany 18 %
  • świeży rozmaryn
  • roladka sera koziego
  • parę sztuk suszonych pomidorów
  • masło
  • sól ( użyłam morskiej soli z chili w młynku)
  • pieprz

Ciasto wykładamy do tortownicy ceramicznej ( u mnie 26 cm). Nakłuwamy widelcem i w 180 stopniach pieczemy 15 minut.

W tym czasie cebulę kroimy w piórka, cukinię w ćwierć talarki i podsmażamy na maśle.Można poddusić pod pokrywką.

W dużej misce łączymy ze sobą ser, 3 jajka, śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i poszatkowanym drobno rozmarynem.Dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory.

Na podpieczone ciasto wykładamy cukinię z cebulą, zalewamy masą serowo-jajeczną.Układamy na wierzchu ser kozi pokrojony w talarki oraz dla efektu wizualnego można pokroić mniejszą cukinię w talarki i ułożyć ją na serze.

Pieczemy około 30-40 minut w 180 stopniach.

IMG_3550

 

IMG_3551

 

IMG_3552

 

IMG_3553

 

IMG_3598

 

IMG_3600

 

IMG_3602

 

IMG_3603