tarta z cukinią, suszonymi pomidorami, ricottą i kozim serem
Znane jest moje umiłowanie do cukinii, ale że zjadłam w 2 dni całą, dużą tartę to chyba coś znaczy. Nigdy nie przepadałam za serem kozim ale odważyłam się kupić roladkę i właśnie do tarty ja dodać. Połączenie jest nieprawdopodobnie zgodne i jutro planuje zrobić ją ponownie, no cóż sezon bikini ma się ku końcowi, co sobie mam żałować 🙂
Składniki:
- opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 1 średnia cukinia
- 1 duża cebula
- 200 g sera ricotta
- 3 jajka
- 4 łyżki śmietany 18 %
- świeży rozmaryn
- roladka sera koziego
- parę sztuk suszonych pomidorów
- masło
- sól ( użyłam morskiej soli z chili w młynku)
- pieprz
Ciasto wykładamy do tortownicy ceramicznej ( u mnie 26 cm). Nakłuwamy widelcem i w 180 stopniach pieczemy 15 minut.
W tym czasie cebulę kroimy w piórka, cukinię w ćwierć talarki i podsmażamy na maśle.Można poddusić pod pokrywką.
W dużej misce łączymy ze sobą ser, 3 jajka, śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i poszatkowanym drobno rozmarynem.Dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory.
Na podpieczone ciasto wykładamy cukinię z cebulą, zalewamy masą serowo-jajeczną.Układamy na wierzchu ser kozi pokrojony w talarki oraz dla efektu wizualnego można pokroić mniejszą cukinię w talarki i ułożyć ją na serze.
Pieczemy około 30-40 minut w 180 stopniach.