tarta z cynamonowym kremem pâtissière i śliwkami
Szybkie ciasto z pysznym cynamonowym kremem i śliwkami na pewno Was zachwyci. Koniec sierpnia temperatury wysokie, brak deszczu powoduje susze taką, że robi się jesienna aura- spadające pożółkłe liście, siano zamiast zielonej trawy. Wszystko to wyzwala we mnie chęć upieczenia ciasta z owocami jesieni czyli ze śliwkami. Czasu mam ostatnio mało ale zmęczenie mi nie straszne- ciasto w domu być musi 🙂
Krem pâtissière to francuski krem na bazie mleka,żółtek i jeśli to klasyczna wersja to dodajemy prawdziwej wanilii. Nadziewa się tym gęstym kremem: ciastka, torty, tarty i wiele innych słodkości.
Składniki:
-opakowanie ciasta francuskiego
– 5/6 sztuk śliwek
krem:
-250 ml mleka
-3 żółtka
-50 g cukru
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 2 łyżeczki masła
-pół łyżeczki cynamonu
Ciasto układamy w foremce 24 cm i wstawiamy do piekarnika na 20 minut, temperatura 180 stopni.
Mleko podgrzewamy z cynamonem. Żółtka mieszamy z mąka i cukrem i dodajemy do nich powoli gorące cynamonowe mleko i mieszamy. Wlewamy całość ponownie do garnka i podgrzewamy cały czas mieszając aż do uzyskania konsystencji budyniu. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i odstawiamy do ostudzenia.
Przelewamy wystudzony krem na wystudzone ciasto, układamy na nim połówki śliwek do dołu brzuszkami i zapiekamy 15 minut w 180 stopniach.
Ciasto możemy posypać migdałami lub cukrem-pudrem.
25 sierpnia 2015 @ 18:49
O mniam, podziel się! Wygląda pięknie. 🙂