tarta z cynamonowym kremem pâtissière i śliwkami

5

Szybkie ciasto z pysznym cynamonowym kremem i śliwkami na pewno Was zachwyci. Koniec sierpnia temperatury wysokie, brak deszczu powoduje susze taką, że robi się jesienna aura- spadające pożółkłe liście, siano zamiast zielonej trawy. Wszystko to wyzwala we mnie chęć upieczenia ciasta z owocami jesieni czyli ze śliwkami. Czasu mam ostatnio mało ale zmęczenie mi nie straszne- ciasto w domu być musi 🙂

Krem pâtissière to francuski krem na bazie mleka,żółtek i jeśli to klasyczna wersja to dodajemy prawdziwej wanilii. Nadziewa się tym gęstym  kremem: ciastka, torty, tarty i wiele innych słodkości.

Składniki:

-opakowanie ciasta francuskiego

– 5/6 sztuk śliwek

krem:

-250 ml mleka

-3 żółtka

-50 g cukru

– 3 łyżki mąki ziemniaczanej

– 2 łyżeczki  masła

-pół łyżeczki cynamonu

 

Ciasto układamy w foremce 24 cm i wstawiamy do piekarnika na 20 minut, temperatura 180 stopni.

IMG_7934

Mleko podgrzewamy z cynamonem. Żółtka mieszamy z mąka i cukrem i dodajemy do nich powoli gorące cynamonowe mleko i mieszamy. Wlewamy całość ponownie do garnka i podgrzewamy cały czas mieszając aż do uzyskania konsystencji budyniu. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i odstawiamy do ostudzenia.

IMG_7935

IMG_7937

IMG_7938

Przelewamy wystudzony krem na wystudzone ciasto, układamy na nim połówki śliwek do dołu brzuszkami i zapiekamy 15 minut w 180 stopniach.

IMG_7940

Ciasto możemy posypać migdałami lub cukrem-pudrem.

 

 

2

3

4

1