tarta z duszonym porem, łososiem w musztardowo-koperkowej zalewie
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 1 duży por
- 200 g łososia sałatkowego
- 4 jaja
- 100 g ricotty
- 200 ml śmietany 18 %
- 3 łyżki musztardy miodowej
- 4 łyżki siekanego koperku
- masło
- sól
- pieprz
Ciasto francuskie wkładamy do formy 24 cm z wyjmowanym dnem lub ceramicznej.Pieczemy w 180 stopniach około 10 minut.
Pora myjemy, kroimy w talarki i podduszamy na maśle, aż stanie się szklisty.
W misce mieszamy ze sobą : ricottę, jaja, śmietanę,musztardę, koperek, sól, pieprz.Wrzucamy na końcu do zalewy łososia i podduszone pory.Wylewamy całość na podpieczone ciasto francuskie.
Pieczemy jeszcze około 20-30 minut w 180 stopniach.