tarta z gruszkami i orzechami w karmelu
Składniki:
ciasto kruche:
- 250 g mąki
- 125 g zimnego masła
- 3 łyżki cukru-pudru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 2 łyżki zimnej wody
nadzienie:
- 3 duże gruszki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 125 g cukru
- 75 ml śmietanki 36 %
- 200 g orzechów ( włoskich, laskowych, pekan,nerkowca, migdałów)
Mąkę mieszamy z cukrem i solą, dodajemy jajko i po kawałku zimne masło, dolewamy wodę. Zagniatamy ciato, owijamy folią i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Wałkujemy ciasto i wykładamy do formy wysmarowanej masłem ( u mnie 26 cm), formujemy wysokie brzegi, nakłuwamy ciasto widelcem aby nie wyrosło i pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
Gruszki obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę, skrapiamy sokiem z cytryny.
Na pustą patelnie wysypujemy cukier. Nie mieszamy, czekamy aż się zabrązowi. Jak będzie miał płynną konsystencję dodajemy śmietankę i mieszamy.
Orzechy podprażamy na suchej patelni.
Na upieczony spód ciasta wykładamy gruszki, posypujemy je prażonymi orzechami i polewamy karmelem. Ciasto wkładamy do lodówki. karmel fajnie wsiąka w kruche ciasto, orzechy są chrupiące mniam.