tarta z gruszkami i orzechami w karmelu

18

Składniki:

ciasto kruche:

  •  250 g mąki
  •  125 g zimnego masła
  •  3 łyżki cukru-pudru
  •  szczypta soli
  •  1 jajko
  •  2 łyżki zimnej wody

nadzienie:

  • 3 duże gruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 125 g cukru
  • 75 ml śmietanki 36 %
  • 200 g orzechów ( włoskich, laskowych, pekan,nerkowca, migdałów)

Mąkę mieszamy z cukrem i solą, dodajemy jajko i po kawałku zimne masło, dolewamy wodę. Zagniatamy ciato, owijamy folią i wkładamy na 30 minut do lodówki.

Wałkujemy ciasto i wykładamy do formy wysmarowanej masłem ( u mnie 26 cm), formujemy wysokie brzegi, nakłuwamy ciasto widelcem aby nie wyrosło i pieczemy 25 minut w 180 stopniach.

Gruszki obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę, skrapiamy sokiem z cytryny.

Na pustą patelnie wysypujemy cukier. Nie mieszamy, czekamy aż się zabrązowi. Jak będzie miał płynną konsystencję dodajemy śmietankę i mieszamy.

Orzechy podprażamy na suchej patelni.

Na upieczony spód ciasta wykładamy gruszki, posypujemy je prażonymi orzechami i polewamy karmelem. Ciasto wkładamy do lodówki. karmel fajnie wsiąka w kruche ciasto, orzechy są chrupiące mniam.

IMG_1815

IMG_1816

IMG_1817

IMG_1818

IMG_1828

19