tarta z karmelizowaną cebulą, boczkiem,serem ricotta i kozim oraz świeżymi figami

5

Tarty robię często, gdyż jest to szybkie i bardzo urozmaicone danie. Ciasto francuskie kupuje gotowe, cała praca to tylko kwestia wyboru nadzienia a to z kolei to kwestia 10-15 minut przygotowania składników i zalania ich masą jajeczną. Dziś czas wykorzystać świeże figi, które upolowałam w Lidlu za 69 gr.Ta tarta to też kontynuacja mojej przygody z serem kozim, do którego nie mogłam się przekonać.Wczoraj w sklepie przy półkach z nabiałem zaczepił mnie jeden Jegomość z pytaniem czy to co trzyma w ręku nie smakuje przypadkiem jak ser kozi 🙂 Pan trzymał ser mozzarella i miał skrzywioną minę.Powiedziałam, ze to bardzo delikatny, śmietankowy ser absolutnie niepodobny do koziego, ucieszył się i powiedział, że kiedyś na konferencji zjadł kozi i zaczął pluć przy stole „takie to było okrutne”. Też mam produkty których nie lubię i nie jem, choć ta lista jest mega krótka, ale coraz bardziej wychodzę z założenia, że być może produkty, których nie lubię teraz zostały mi kiedyś obrzydzone przez marne ich przygotowanie 🙂 Tak jak ze szpinakiem w przedszkolu – przedstawiony jako zielona papa bez przypraw, wyglądająca jak glony wyrzucone na brzeg. Dla mnie takim koszmarem pozostaje brukselka…Ser kozi sobie odczarowałam kupując ser halloumi, czyli połączenie sera krowiego, koziego i owczego. Przy robieniu tart korzystam z takiej roladki pleśniowej z sera koziego.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 100-150 g boczku wędzonego w plastrach
  • roladka sera pleśniowego,koziego
  • 3 jaja
  • 150 g sera ricotta
  • suszony tymianek
  • 3 świeże figi
  • 3-4 łyżki śmietany 18%
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • sól
  • pieprz

Ciasto układamy w formie ceramicznej około 24 cm, wykładając boki. Pieczemy w 190 stopniach 15 minut.

Cebulę kroimy w talarki i podsmażamy na patelni na łyżce masła. Po zrumienieniu posypujemy cukrem brązowym i dalej podsmażamy.

W misce mieszamy jaja, ricottę, śmietanę, dodajemy sól, pieprz i łyżeczkę suszonego tymianku.

Na podpieczony spód ciasta francuskiego wykładamy plastry boczku, zalewamy masa jajeczo-śmietanową.Układamy plastry sera owczego i plastry fig.

Zapiekamy w 190 stopniach 30-40 minut.

IMG_3756

IMG_3757

IMG_3758

IMG_3759

IMG_3760

IMG_3761

IMG_3762

IMG_3763

4

6

7