tarta z karmelizowaną cebulą, boczkiem,serem ricotta i kozim oraz świeżymi figami
Tarty robię często, gdyż jest to szybkie i bardzo urozmaicone danie. Ciasto francuskie kupuje gotowe, cała praca to tylko kwestia wyboru nadzienia a to z kolei to kwestia 10-15 minut przygotowania składników i zalania ich masą jajeczną. Dziś czas wykorzystać świeże figi, które upolowałam w Lidlu za 69 gr.Ta tarta to też kontynuacja mojej przygody z serem kozim, do którego nie mogłam się przekonać.Wczoraj w sklepie przy półkach z nabiałem zaczepił mnie jeden Jegomość z pytaniem czy to co trzyma w ręku nie smakuje przypadkiem jak ser kozi 🙂 Pan trzymał ser mozzarella i miał skrzywioną minę.Powiedziałam, ze to bardzo delikatny, śmietankowy ser absolutnie niepodobny do koziego, ucieszył się i powiedział, że kiedyś na konferencji zjadł kozi i zaczął pluć przy stole „takie to było okrutne”. Też mam produkty których nie lubię i nie jem, choć ta lista jest mega krótka, ale coraz bardziej wychodzę z założenia, że być może produkty, których nie lubię teraz zostały mi kiedyś obrzydzone przez marne ich przygotowanie 🙂 Tak jak ze szpinakiem w przedszkolu – przedstawiony jako zielona papa bez przypraw, wyglądająca jak glony wyrzucone na brzeg. Dla mnie takim koszmarem pozostaje brukselka…Ser kozi sobie odczarowałam kupując ser halloumi, czyli połączenie sera krowiego, koziego i owczego. Przy robieniu tart korzystam z takiej roladki pleśniowej z sera koziego.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 100-150 g boczku wędzonego w plastrach
- roladka sera pleśniowego,koziego
- 3 jaja
- 150 g sera ricotta
- suszony tymianek
- 3 świeże figi
- 3-4 łyżki śmietany 18%
- 1 duża cebula
- 1 łyżka cukru brązowego
- sól
- pieprz
Ciasto układamy w formie ceramicznej około 24 cm, wykładając boki. Pieczemy w 190 stopniach 15 minut.
Cebulę kroimy w talarki i podsmażamy na patelni na łyżce masła. Po zrumienieniu posypujemy cukrem brązowym i dalej podsmażamy.
W misce mieszamy jaja, ricottę, śmietanę, dodajemy sól, pieprz i łyżeczkę suszonego tymianku.
Na podpieczony spód ciasta francuskiego wykładamy plastry boczku, zalewamy masa jajeczo-śmietanową.Układamy plastry sera owczego i plastry fig.
Zapiekamy w 190 stopniach 30-40 minut.
5 września 2016 @ 19:03
Tarta wygląda absolutnie wspaniale! To bardzo moje klimaty smakowe 🙂 Koniecznie muszę jej wypróbować!
W poście piszesz o kozim serze, jednak w przepisie jest owczy…to z którym w końcu jest tarta? 😀 Ja bardzo lubię oba! Chociaż potrzeba wyczucia, żeby ich smaki nie przyćmiły potrawy przez swoją wyrazistość.
Pozdrawiam ogromnie i zapraszam do siebie, dzisiaj również na tartę! 😀
7 września 2016 @ 17:33
Pomyliłam się, oczywiście ser kozi 🙂