tarta z karmelowym kremem i malinami

1

Poprzednia tarta którą robiłam z białą czekolada i granatem była tam bajecznie prosta w przygotowaniu i pyszna, że postanowiłam zrobić ja ponownie z innymi dodatkami: białą czekoladę zamieniłam na karmelową a granat na maliny. Dodatkowo na spód wyleje bursztynowy karmel który dopełni dzieła 🙂 Maliny to moje ulubione owoce, czekam na nie cały rok, ale w tym roku są drogie jak cholera, za małe opakowanie zapłaciłam 7 zł :/ Jak nie stanieją to się wkurzę, bo dżemów domowej roboty z malin nic mi nie zastąpi na jesieni…no cóż czekam,aż zacznie być na nie sezon w pełni i cena dużego opakowania będzie w granicach 6 zł 😛 Tymczasem 5 dzień z rzędu wcinam czereśnie po 14 zł za kg :/ uzależniające są cholera i tak samo drogie…

Składniki:

– 170 g mąki pszennej
– 1 jajko
– szczypta soli
– 125 g masła

– 2 łyżki cukru

krem:

– 4 tabliczki czekolady karmelowej Wedla

– 400 ml śmietanki 36 %

– opakowanie malin

karmel:

– 1 szklanka cukru

– 6 łyżek wody

Ugniatamy ciasto z podanych składników i wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Formę na tartę około 26-28 cm, smarujemy masłem, obsypujemy tartą bułką. Do formy wykładamy ciasto, ugniatając aby wypełniło równo całą formę oraz robimy brzegi. Ciasto nakłuwamy widelcem, albo jak mamy możliwość wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy na niego np groch,dzięki temu ciasto nie urośnie i będzie równe. Pieczemy w 180 stopniach 25 minut,ciasto ma mieć lekko złoty kolor.

 IMG_7213

W rondelku podgrzewamy śmietankę, dodajemy czekoladę i rozpuszczamy. Nie doprowadzamy do wrzenia.Odstawiamy do ostudzenia.

Gdy ciasto będzie upieczone robimy karmel- na suchą patelnie wsypujemy cukier i dodajemy wodę, nie mieszamy, na średnim ogniu czekamy aż cukier zacznie się rozpuszczać, możemy mieszać karmel ruszając patelnią. Karmel ma mieć złoty kolor, uważamy aby go nie przypalić.

IMG_7214

IMG_7215

Na ostudzony spód wylewamy karmel. Czekamy 10 minut aż lekko zastygnie i wylewamy ostudzoną masę karmelową,układamy maliny.

Uwaga- jak ktoś ma słabe zęby niech zrezygnuje z karmelu- po ostudzeniu zastyga tworząc chrupiąca skorupkę, jest twardy. Drugi minus- to ciężko się kroi 🙂

4

3

2