tarta z mascarpone, białą czekoladą i truskawkami
Składniki:
ciasto kruche:
– 250 g mąki
– 125 g zimnego masła
– 3 łyżki cukru-pudru
– szczypta soli
– 1 jajko
– 2 łyżki zimnej wody
krem:
– 250 ml śmietanki 36 %
– 250 g mascarpone
– 100 d białej czekolady
– 5 łyżek cukru-pudru
dekoracja:
– 250 g truskawek
Mąkę mieszamy z cukrem i solą, dodajemy jajko i po kawałku zimne masło, dolewamy wodę. Zagniatamy siato, owijamy folią i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Wałkujemy ciasto i wykładamy do formy wysmarowanej masłem ( u mnie 26 cm), formujemy wysokie brzegi, nakłuwamy ciasto widelcem aby nie wyrosło i pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
Ubijamy śmietanę z cukrem-pudrem, pod koniec dodajemy po łyżce mascarpone i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, lekko wystudzoną.
Masę wykładamy na wystudzone ciasto. Truskawki kroimy i układamy na układamy na cieście.
Ciasto schładzam 2-3 h w lodówce.