tarta z mascarpone, białą czekoladą i truskawkami

Bez tytułu

Składniki:

ciasto kruche:

– 250 g mąki

– 125 g zimnego masła

– 3 łyżki cukru-pudru

– szczypta soli

– 1 jajko

– 2 łyżki zimnej wody

krem:

– 250 ml śmietanki 36 %

– 250 g mascarpone

– 100 d białej czekolady

– 5 łyżek cukru-pudru

dekoracja:

– 250 g truskawek

Mąkę mieszamy z cukrem i solą, dodajemy jajko i po kawałku zimne masło, dolewamy wodę. Zagniatamy siato, owijamy folią i wkładamy na 30 minut do lodówki.

Wałkujemy ciasto i wykładamy do formy wysmarowanej masłem ( u mnie 26 cm), formujemy wysokie brzegi, nakłuwamy ciasto widelcem aby nie wyrosło i pieczemy 25 minut w 180 stopniach.

Ubijamy śmietanę z cukrem-pudrem, pod koniec dodajemy po łyżce mascarpone i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, lekko wystudzoną.

Masę wykładamy na wystudzone ciasto. Truskawki kroimy i układamy na układamy na cieście.

Ciasto schładzam 2-3 h w lodówce.

IMG_1595

IMG_1594

IMG_1596