tarta ze szpinakiem, ricottą i suszonymi pomidorami

14

Tak to już jest: kupuje, kupuje a potem obmyślam co zrobię, tym bardziej jak trafię na promocje to kupuje jak szalona.Właśnie w lodówce pleśnieje cętkowany bakłażan, bo nie mam czasu aby się nim zająć 🙂 Kupiłam torbę świeżego szpinaku- 500 g, prawdziwa, ogromna torba. Szpinak po podduszeniu skurczył się tak, że można go było zmieścić do szklanki. Postanowiłam zrobić tartę na kruchym spodzie, gdyż miałam ricottę, suszone pomidory i dobrze mi się to skomponowało.

Składniki:

kruche ciasto:

– 2 szklanki mąki

– 120 g zimnego masła

– 1/3 szklanki zimnej wody

– 1 łyżeczka soli

farsz:

– 500 g świeżego szpinaku ( ewentualnie mrożonego)

– 250 g ricotty

– 2 jajka

– 3 łyżki masła

– 2 cebule

– pół słoika suszonych pomidorów

– sól

-pieprz

– gałka muszkatołowa

Składniki na ciasto zagnieść, owinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 h.

7

Świeży szpinak ( lub rozmrożony) myjemy i podduszamy na 2 łyżkach masła,solimy. Po uduszeniu odsączamy na sitku z nadmiaru wody i siekamy.

1

2

3

Cebulę kroimy w pół-talarki i podsmażamy na 1 łyżce masła.

Do miski wkładamy  szpinak,cebulę, ricottę, pokrojone pomidory, wbijamy 2 jajka i doprawiamy solą, gałką oraz pieprzem.

4

5

6

Ciasto wykładamy do formy na tartę około 26 cm wcześniej wysmarowaną masłem. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy 15 minut w 180 stopniach.

Gotowy farsz wylewamy na podpieczone ciasto i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Na wierzchu możemy posypać żółtym serem.

9

 

 

 

10

 

12

 

13