torcik oreo bez jajek
Miałam stworzyć mini ciasto bez jajek i orzechów. Wybór padł na ciasto z oreo 🙂 Zrobiłam ciasto mocno czekoladowe, przełożyłam konfiturą malinową i bitą śmietaną z mascarpone.
Podaje proporcje na średniej wielkości ciasto, takie 20 cm.
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 20 g kakao
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szklanka zimnej wody
- tabliczka gorzkiej czekolady
- opcjonalnie parę ciasteczek kakaowych Sante
do przełożenia: konfitura malinowa
- 500 ml śmietanki 36 %
- 5 łyżek cukru pudru
- 250 g mascarpone
- ciasteczka oreo
W misce wymieszać suche składniki: mąkę, sodę, kakao, cukier.Miksując dodajemy olej, ocet i aromat.Na koniec wlewamy zimna wodę i dodajemy poszatkowaną czekoladę i pokruszone ciasteczka.
Tortownice 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto do formy.. Pieczemy w 175 stopniach około 35-40 minut lub do suchego patyczka.
Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem, pod koniec dodajemy mascarpone.
Ostudzone ciasto przekrawamy na 2-3 części. Placek smarujemy konfiturą nakładamy 1/3 śmietany i przykrywamy 2 plackiem. Całość smarujemy śmietaną.
Moje ciasto wyrosło i powstał taki kapturek, który odcięłam i pokruszyłam, tak aby mieć na dekorację.
Na wierzchu posypujemy pokruszonymi okruszkami i układamy ciasta oreo.