torcik raffaello

2

Ciasto bez pieczenia. Nie jest trudne, trzeba poświęcić trochę czasu na mieszanie i tyle.Kokos oczywiście gra główną rolę w tym cieście. Ciast tego typu jadłam już parę. W tamtym roku robiłam ciasto Raffaello z adwokatem i było bardzo smaczne. Przepis gdzieś zapodziałam, a był wyciągnięty od Mamy mojego Kolegi 😉 Zrobiłam więc bez likieru ale za to z kulkami Raffaello, które dostałam na Mikołajki.Staram się ograniczać słodycze, ale nie wiem czy przed Świętami jest sens 😛 Ciasto utrzymane w białej kolorystyce więc idealne na Święta Bożego Narodzenia.

przepis ze strony www.mojegotowanie.pl, zmodyfikowany przeze mnie 🙂 Zmniejszyłam składniki o połowę aby zrobić małe ciasto, nie chce przesłodzić się przed Świętami, jeśli chcecie zrobić pełnowymiarowe ciasto podwójcie składniki 🙂 Ja swoje zrobiłam w tortownicy 22 cm. Ja zmieliłam herbatniki aby zrobić ciasto w okrągłej formie- Wam radze zrobić z prostokątnej i nie rozdrabniać herbatników, bo moje ciasto się bardzo kruszy.

Składniki:

  • 1/2 kostki masła
  • 1/4 kostki margaryny ( u mnie masło roślinne)
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 3/4 szklanki mleka
  • 125 g cukru
  • 2 żółtka
  • cukier waniliowy
  • 130 g wiórek kokosowych
  • 200 g herbatników maślanych
  • prażone płatki migdałów do dekoracji
  • opakowanie Raffaello

Do miski wlewamy pół szklanki mleka, wbijamy żółtka i dodajemy mąki. Mieszamy.

W garnku podgrzewamy resztę mleka z cukrami, wlewamy masę z żółtkami i stale mieszając czekamy aż zgęstnieje. Studzimy.

Masło i margarynę ubijamy mikserem i dodajemy powoli przestudzony budyń, a na końcu wiórki.

Jeśli mamy kwadratową formę herbatniki wykładamy w takiej postaci jak są do formy. Ja chciałam zrobić w okrągłej tortownicy więc je zblendowałam.

Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, wysypuje 1/3 herbatników, wylewam 1/3 masy i tak powstają 3 warstwy. Ostatnia warstwa ma być warstwą kremu. Posypujemy na wierzchu wiórkami i wyrównujemy powierzchnie łyżką.Wkładamy na 2 h do lodówki. Migdały podprażamy na patelni i obsypujemy nimi boki. Na wierzchu układamy kulki Raffaello.

IMG_9376

1

3

4

5

6