Tort dacquoise z kremem cynamonowym

14

Tort dacquoise – Nazwa tortu dacquoise (czyt. dakłas) wywodzi się od mieszkanek francuskiego miasta Dax czyli dacquoise. Jest to tort bezowy z dodatkiem orzechów i daktyli, a przekładany jest śmietanowym kremem. jest to klasyk kuchni francuskiej. Beza jest z dodatkiem siekanych daktyli, a krem jest na bazie serka mascarpone, z daktylami, orzechami i cynamonem 🙂

Ten pyszny deser będzie idealnym dodatkiem do herbaty jaką dostałam od szefa- cynamonowej herbaty prosto z Cejlonu 🙂

 

Suszone daktyle – oprócz sporej dawki potasu (regulującego ciśnienie krwi u osób ciepiących na nadciśnienie) zawierają witaminy PP, B1, B2 i A, a także żelazo, fosfor oraz magnez. Ten ostatni pierwiastek zalecany jest osobom żyjącym w stresie, gdyż pomaga zmniejszyć jego skutki i usprawnia pracę serca. Prócz tego daktyle, dzięki zawartości wapnia, łagodzą dolegliwości związane z menopauzą i osteoporozą.Daktyle zawierają także mnóstwo antyoksydantów, które zwiększają odporność organizmu na rozmaite choroby. Warto je także jadać, gdy już dopadnie nas przeziębienie, oraz podczas rozmaitych stanów zapalnych, gdyż zawierają naturalne salicylany działające jak aspiryna: łagodzą ból, pomagają obniżyć gorączkę i zwalczać stany zapalne.Daktyle uważane są w krajach arabskich za skuteczny afrodyzjak.

inspiracja był przepis z bloga http://makechococake.blogspot.com

 

 

Składniki:

– 6 białek jaj kurzych

– 300 g cukru

– 3 łyżki cukru brązowego

– 100 g suszonych daktyli

– 1 łyżka soku z cytryny

krem:

– 250 g serka mascarpone

– 200 g śmietany 36 %

– 100 g suszonych daktyli

– garść orzechów laskowych

– 1 łyżeczka cynamonu

– 2 łyżki cukru pudru

– 4 łyżki konfitury śliwkowej

 

Białka ubijamy z solą na najwyższych obrotach, jak piana będzie sztywna dodajemy po łyżce cukier biały i brązowy. W blenderze rozdrabniamy daktyle. Pod koniec ubijania dodajemy łyżkę soku z cytryny i daktyle, mieszamy do połączenia składników. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, na dwóch blachach układamy papier do pieczenia i wykładamy bezę- pół masy bezowej na jedna blaszkę a pół na drugą. Jeśli mamy piekarnik z jedną blachą- musimy piec krążki bezy oddzielnie, albo upiec jedną duża beze i potem przeciąć ją na pół. Pieczemy w 180 stopniach około 10 minut, a potem zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy 1,5 h.Niska temperatura w której się piecze beza służy temu, aby beza była chrupiąca na zewnątrz a ciągnąca w środku. Najlepiej aby beza po upieczeniu poleżała jeszcze pare godzin w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

1

2

3

4

5

Krem:

Ubijam śmietanę, dodaje mascarpone, ubijam dalej, dodaje zblendowane daktyle i orzechy, cynamon i cukier puder. Miksuje wszystko.

Układam bezowy blat na paterze, smaruje powidłami śliwkowymi, wykładam krem i na koniec kładę drugi bezowy blat, lekko dociskam. Delikatnie posypuje cynamonem.

 10

 

11

 

 

9