tort makowy z kremem baileys

 10

 

Do stworzenia tego przepisu zainspirowało mnie parę spraw 🙂 Po pierwsze- idą Święta a mak kojarzy się światecznie, po drugie moja Mama uwielbia ciasta z makiem, po trzecie nigdy nie robiłam tortu makowego, po czwarte będę miała zamówienie na taki tort niebawem, więc muszę stworzyć coś wyjątkowego 🙂 Upiekłam standardowy biszkopt z makiem i chciałam stworzyć krem – najpierw pojechałam do sklepu bo wymyśliłam sobie że kupie likier pomarańczowy i go nasączę, ale jak zobaczyłam likier Baileys to oszalałam – tort makowy nasączony Baileysem i do tego krem na bazie śmietany, mascarpone i tegoż likieru – mistrz świata 🙂

 

Mak – najczęściej wykorzystuje się w kuchni. Mak, a konkretnie masa makowa z niego wytwarzana, jest bazą świątecznych ciast i deserów. Jednak mak jest składnikiem nie tylko kutii, łazanek czy makowców, lecz także powszechnie znanych leków, takich jak morfina i kodeina. Co więcej, mak, spożywany w większych ilościach, działa jak narkotyk.Najbardziej znany jest mak niebieski, który wykorzystuje się w celach kulinarnych. Nie należy go mylić z makiem lekarskim, z którego wytwarza się opium . Rzadko spotykanym rodzajem maku jest delikatniejszy w smaku mak biały, który jest niezastąpionym składnikiem słynnych poznańskich rogali marcińskich. Z kolei mak polny ma zastosowanie w medycynie ludowej i kosmetyce.Mak jest bogaty w komplet witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D, E, a także witaminę C. Jest również doskonałym źródłem wapnia – budulca kości. W 100 g znajduje się aż 1266 mg wapnia – taka porcja pokrywa 140% dziennego zapotrzebowania organizmu na ten pierwiastek. Mak zawiera także dużo żelaza, miedzi, manganu, magnezu, fosforu i cynku.

 

 

Składniki:

– 120 g mąki tortowej

– 3/4 szklanki cukru

– 5 jajek

– 2 łyżki mielonych migdałów

– 200 g suchego maku

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 2 łyżki mąki ziemniaczanej

 Do nasączenia :

– pół szklanki letniej wody

– 6 łyżek likieru Baileys

Krem:

– 250 g serka mascarpone

– 400 ml śmietanki 30 %

– 3 łyżki cukru pudru

– 10 łyżek likieru Baileys

– 1 łyżka żelatyny, rozpuszczona w 1/4 szklanki gorącej wody

Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, makiem i mielonymi migdałami. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli,potem cały czas miksując dodajemy po łyżce cukier, a potem po jednym żółtku.

1

2

Do masy biszkoptowej dodajemy po trochu suche składniki i mieszamy delikatnie, ale nie miksujemy. Ciasto biszkoptowe jest bardzo delikatne i gwałtownych ruchów nie lubi.

Tortownice 20-22 cm wykładamy na spodzie papierem do pieczenia, wlewamy makowy biszkopt i pieczemy 45 minut w 180 stopniach.

 3

4

Ubijamy śmietankę, dodajemy w trakcie ubijania cukier puder, a potem po łyżce serek mascarpone, na koniec wlewamy likier i miksujemy na najwyższych obrotach. Ostudzoną, ale jeszcze płynną żelatynę ciurkiem wlewamy do kremu.

5

 Uwaga:Mój krem wyszedł trochę rzadki gdyż nie miałam akurat w domu żelatyny, dlatego do dekoracji użyłam 200 g samej bitej śmietany, aby tort się ładnie prezentował 🙂

Ostudzony biszkopt kroimy na 3 części, każdą nasączamy i przekładamy kremem.

 

 6

7

8

13

12

15

18