tort royal truskawkowy

1

Bardzo wypasiony tort na zamówienie 🙂 Robiłam pierwszy raz z przepisu z kwestii smaku i dostałam info zwrotne, że tort ten przebił wszystkie dotychczasowe  torty 🙂

Tort składający się z wielu warstw,każda warstwa w innym smaku, istna eksplozja smakowitości. Tort jest pracochłonny, ale wart każdej minuty czasu.

Zdjęć ze środka nie mam, gdyż tort był na zamówienie, ale można podejrzeć w oryginalnym przepisie 🙂

oryginalny przepis jest tu

Składniki:

biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3 żółtka (białka zachować do bezy)
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej

beza:

  • 3 białka
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

żel truskawkowy:

  • 400 g truskawek mrożonych
  • 2 łyżki likieru amaretto (opcjonalnie) lub 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

masa orzechowa:

  • 150 g masła orzechowego (z cukrem i solą), temp. pokojowa
  • 100 g masła (średnio twarde)
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w granulkach
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 125 g serka mascarpone (schłodzonego)
  • 1 łyżka miodu

krem biała trufla :

  • 200 g białej czekolady
  • 375 g serka mascarpone (w temp. pokojowej)
  • 250 g śmietanki kremówki 36% (zimnej)
  • 1/4 szklanki cukru pudru

do nasączenia:

  • sok z 1 cytryny
  • 1/3 szklanki Malibu
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej w granulkach

Pieczemy biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Potem dodajemy żółtka i dalej ubijamy.Mąki połączyć i przesiać, dodawać do białek stopniowo na najmniejszych obrotach miksując krótko. Wylać biszkopt do formy 24 cm i piec w 170 stopniach 25 minut.

Beza: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce cukier, na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwile ubijamy. Na papierze do pieczenia rysujemy kółko o średnicy 24 cm i wykładamy bezę. Pieczemy 20 minut w 170 stopniach a potem w 100 stopniach kolejne 20 minut.

żel truskawkowy: truskawki wrzucić do rondla i gotować aż całkowicie się rozmrożą. Rozgnieść lekko tłuczkiem do ziemniaków. Gotować około 10 minut, a po tym czasie dodać mąkę ziemniaczaną, najlepiej wcześniej odlać do miseczki trochę soku z truskawek i wymieszać z mąką, następnie wlać do reszty, wtedy się nie zrobią grudy.

krem orzechowy: Do miski wkładamy masło orzechowe, kawę, pokrojone na kawałeczki masło oraz cukier puder. Ubijamy przez około 2 – 3 minuty, aż masa stanie się jaśniejsza. Dodajemy mascarpone i miód, miksujemy jeszcze przez ok. 1 minutę aż krem będzie puszysty i gęsty.

krem biała trufla: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i mieszamy z mascarpone w temperaturze pokojowej (koniecznie w następujący sposób: dodawać po łyżce mascarpone do roztopionej czekolady, za każdym razem mieszając energicznie łyżką). Ubijamy śmietankę razem z cukrem pudrem na sztywną pianę i dodajemy do masy czekoladowej w 3 partiach, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką.

Biszkopt przekroić na 2 blaty- jeden mniejszy drugi większy.

Na paterze układamy grubszy biszkopt, skrapiamy sokiem z cytryny i połową malibu.Wyłożyć truskawkowy żel i 3/4 kremu biała trufla. Potem kładziemy drugi biszkopt i nasączamy tak jak pierwszy.Wykładamy na niego krem orzechowy i posypujemy 1 łyżeczką kawy rozpuszczalnej.Boki tortu smarujemy resztą kremu biała trufla, a na sam wierzch kładziemy bezę. Boki możemy obsypać resztą kawy.

Ja mój tort dekorowałam truskawkami, i bitą śmietaną, nie użyłam kawy po bokach.

IMG_0415

IMG_0417

IMG_0418

 

IMG_0423

IMG_0424

 

2