tort royal truskawkowy
Bardzo wypasiony tort na zamówienie 🙂 Robiłam pierwszy raz z przepisu z kwestii smaku i dostałam info zwrotne, że tort ten przebił wszystkie dotychczasowe torty 🙂
Tort składający się z wielu warstw,każda warstwa w innym smaku, istna eksplozja smakowitości. Tort jest pracochłonny, ale wart każdej minuty czasu.
Zdjęć ze środka nie mam, gdyż tort był na zamówienie, ale można podejrzeć w oryginalnym przepisie 🙂
oryginalny przepis jest tu
Składniki:
biszkopt:
- 4 jajka
- 3 żółtka (białka zachować do bezy)
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
beza:
- 3 białka
- 150 g drobnego cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
żel truskawkowy:
- 400 g truskawek mrożonych
- 2 łyżki likieru amaretto (opcjonalnie) lub 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
masa orzechowa:
- 150 g masła orzechowego (z cukrem i solą), temp. pokojowa
- 100 g masła (średnio twarde)
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w granulkach
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 125 g serka mascarpone (schłodzonego)
- 1 łyżka miodu
krem biała trufla :
- 200 g białej czekolady
- 375 g serka mascarpone (w temp. pokojowej)
- 250 g śmietanki kremówki 36% (zimnej)
- 1/4 szklanki cukru pudru
do nasączenia:
- sok z 1 cytryny
- 1/3 szklanki Malibu
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej w granulkach
Pieczemy biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Potem dodajemy żółtka i dalej ubijamy.Mąki połączyć i przesiać, dodawać do białek stopniowo na najmniejszych obrotach miksując krótko. Wylać biszkopt do formy 24 cm i piec w 170 stopniach 25 minut.
Beza: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce cukier, na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwile ubijamy. Na papierze do pieczenia rysujemy kółko o średnicy 24 cm i wykładamy bezę. Pieczemy 20 minut w 170 stopniach a potem w 100 stopniach kolejne 20 minut.
żel truskawkowy: truskawki wrzucić do rondla i gotować aż całkowicie się rozmrożą. Rozgnieść lekko tłuczkiem do ziemniaków. Gotować około 10 minut, a po tym czasie dodać mąkę ziemniaczaną, najlepiej wcześniej odlać do miseczki trochę soku z truskawek i wymieszać z mąką, następnie wlać do reszty, wtedy się nie zrobią grudy.
krem orzechowy: Do miski wkładamy masło orzechowe, kawę, pokrojone na kawałeczki masło oraz cukier puder. Ubijamy przez około 2 – 3 minuty, aż masa stanie się jaśniejsza. Dodajemy mascarpone i miód, miksujemy jeszcze przez ok. 1 minutę aż krem będzie puszysty i gęsty.
krem biała trufla: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i mieszamy z mascarpone w temperaturze pokojowej (koniecznie w następujący sposób: dodawać po łyżce mascarpone do roztopionej czekolady, za każdym razem mieszając energicznie łyżką). Ubijamy śmietankę razem z cukrem pudrem na sztywną pianę i dodajemy do masy czekoladowej w 3 partiach, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką.
Biszkopt przekroić na 2 blaty- jeden mniejszy drugi większy.
Na paterze układamy grubszy biszkopt, skrapiamy sokiem z cytryny i połową malibu.Wyłożyć truskawkowy żel i 3/4 kremu biała trufla. Potem kładziemy drugi biszkopt i nasączamy tak jak pierwszy.Wykładamy na niego krem orzechowy i posypujemy 1 łyżeczką kawy rozpuszczalnej.Boki tortu smarujemy resztą kremu biała trufla, a na sam wierzch kładziemy bezę. Boki możemy obsypać resztą kawy.
Ja mój tort dekorowałam truskawkami, i bitą śmietaną, nie użyłam kawy po bokach.